۱۳۹۸/۱۰/۱۴

اسماعیل قاآنی، جانشین قاسم سلیمانی کیست؟

در پی کشته‌شدن قاسم سلیمانی، علی خامنه‌ای، اسماعیل قاآنی را به عنوان فرمانده جدید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب کرد. نام قاآنی در سال‌های گذشته در رابطه با چندین رویداد مهم در ایران، به چشم می‌خورد.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در حکمی که در رابطه با انتصاب اسماعیل قاآنی به مقام فرماندهی نیروی قدس سپاه، صادر کرده، "سردار سرتیپ اسماعیل قاآنی را در شمار برجسته‌ترین فرماندهان سپاه در دفاع مقدس" معرفی کرده است. رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به فعالیت قاآنی در نیروی قدس "در کنار سردار شهید"، تأکید کرده است که "برنامه آن نیرو عینا همان برنامه‌ی دوران فرماندهی شهید سلیمانی است".
اسماعیل قاآنی اهل مشهد است و به گفته‌ی خودش زمان انقلاب جوانی ۲۰ ساله بوده که از اواخر سال ۱۳۵۸ به سپاه پیوسته است.
قاآنی با شروع جنگ میان ایران و عراق در جبهه‌ها حضور پیدا کرد، در عملیات‌های زیادی حضور داشته و فرماندهی یگان‌های ۵ نصر و ۲۱ امام رضا را بر عهده داشته است. قاآنی در اواخر جنگ فرماندهی لشکر ۵ نصر را به عهده گرفت.
با پایان جنگ، قاآنی به مقام قا‌ئم مقامی واحد هشتم عملیاتی نیروی زمینی سپاه پاسداران در مشهد منصوب شد و مدتی در خراسان بود تا اینکه با تأسیس نیروی قدس و پیوستن به این نیرو، به مقام جانشین فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران رسید. او پیشینه حضور در معاونت اطلاعات ستاد مشترک سپاه پاسداران را هم دارد و از نیروهای نزدیک به قاسم سلیمانی به شمار می‌رود.
با کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس با حکم رهبر جمهوری اسلامی حالا سردار اسماعیل قاآنی فرماندهی این نیروها را به عهده می‌گیرد.
از سفر بشار اسد تا نامه‌ی تهدیدآمیز به خاتمی
نام قاآنی در رسانه‌ها در سال‌های گذشته در چندین مقطع حساس به چشم می‌خورد.
در اسفندماه ۹۷، در مورد سفر بشار اسد به تهران که بدون هماهنگی با دولت و وزارت امور خارجه و با هماهنگی قاسم سلیمانی انجام شده بود، قاآنی گفته بود: «آقای بشار اسد را نیروی قدس سپاه به تهران آورد.» او با اشاره به اطلاع رئیس جمهور از سفر و اینکه بی‌اطلاعی وزیر امور خارجه از این سفر به "غفلت" دولت بر می‌گردد، تأکید کرده بود:« آنهایی که باید بدانند، می‌دانستند و آنهایی که نباید، نمی‌دانستند؛ بالاخره یک کار حساسی بود.»
جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در پی این رویداد از مقام خود استعفا داد و دلیل آن را "بازگشت وزارت امور خارجه به جایگاه قانونی‌اش در روابط خارجی" عنوان کرد. استعفای او البته پذیرفته نشد.
نامه انتقادی به حسین علایی نخستین فرمانده نیروی دریایی سپاه
قاآنی همچنین یکی از نگارندگان نامه‌ی شدیدا انتقادی به حسین علایی، نخستین فرمانده نیروی دریایی سپاه و رئیس پیشین ستاد مشترک سپاه در دی‌ماه سال ۹۰ بود. در این نامه ۱۲ تن از سرداران سپاه انقلاب اسلامی خطاب به حسین علایی او را به "همنوایی و همسویی" با "دشمنان دیروز شما و امت حزب‌الله" متهم کردند و بر او تاختند که چرا "با تیر زهرآلود قلم خویش" این چنین بر رهبر انقلاب "جفا روا می‌دارد".
این انتقادها به مقاله‌ای از حسین علایی بود که در ۱۹ دی‌ماه ۹۰ در روزنامه اطلاعات به چاپ رسید. او در این مقاله علل سقوط حکومت پهلوی را بررسی کرده و به نکاتی اشاره کرده بود که به اعتقاد او "می‌توانست برای سایرین تجربه‌ای مهم و عبرت‌آموز باشد." علایی از جملله به همسویی با جریان "فتنه" متهم شد.
حضور سپاه در سوریه و اظهارنظر قاآنی در این مورد
در بهار سال ۹۱ هم نام سردار اسماعیل قاآنی جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در مصاحبه‌ای با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) درباره حضور سپاه در سوریه، خبرساز شد. او در این مصاحبه گفته بود: «اگر جمهوری اسلامی در سوریه حضور نداشت، کشتار مردم آن چند برابر می‌شد.» وی درباره علت کمک جمهوری اسلامی به رژیم بشار اسد توضیح داده بود: «سوریه جغرافیای مقاومت است و علت فشارهای آمریکا و اسرائيل به این دلیل است که دیدند تصرف آن امکان‌پذیر نیست.» متن مصاحبه قاآنی ساعتی بعد از انتشار، از روی سایت خبرگزاری ایسنا برداشته شد.
نامه ۲۴ فرمانده سپاه به خاتمی
در نامه‌‌ای هشدارآمیزی که تنی چند از فرماندهان سپاه در پی حوادث تیرماه سال ۱۳۷۸ به محمد خاتمی، رئیس جمهور وقت ایران نوشتند هم نام اسماعیل قاآنی، به عنوان یکی از فرماندهان سپاه و امضاکنندگان نامه به چشم می‌خورد. در این نامه ۲۴ فرمانده سپاه از جمله قاسم سلیمانی، به خاتمی هشدار دادند که "امروز را دریابید که فردا خیلی دیر است و پشیمانی فردا غیرقابل جبران است." آنها نوشتند که "کاسه‌ی صبرشان لبریز شده" و "تحمل بیش از این را در صورت عدم رسیدگی بر خود جایز نمی‌دانند".

هیچ نظری موجود نیست: