۱۳۹۷/۰۲/۰۶

نخستین گام‌ قبل از فیلترینگ: تلگرام در ایران کُند شد

Bildergebnis für telegram

مرکز ملی فضای مجازی دستور داده مجوز استقرار سرورهای تلگرام در ایران لغو شود. در پی این دستور تلگرام در ایران کُند و کیفیت آن بد شده است.
رسانه‌های ایران خبر دادند که ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی عصر چهارشنبه ۵ اردیبهشت طی ابلاغیه‌ای دستور داده که مجوز قانونی که‌ این مرکز در سال ۱۳۹۵ در مورد استقرار سرورهای شبکه توزیع محتوای پیام‌رسان تلگرام در ایران صادر کرده بود لغو و باطل شود.
بدین ترتیب «شرکت ارتباطات زیرساخت» که پیرو سیاست‌ها و برنامه‌های کلان جمهوری اسلامی است، موظف است نسبت به خروج این سرورها از مدار اقدام کند و از این پس، ترافیک تلگرام تنها از طریق «ارتباطات بین‌الملل کشور» قابل راهیابی خواهد بود.
«شرکت ارتباطات زیرساخت» در اطلاعیه‌ای گفته است که اجرای دستور رئیس مرکز ملی فضای مجازی ممکن است کاهش کیفیت استفاده از تلگرام را به‌دنبال داشته باشد.
سایت «انتخاب» نوشته است که پس از این دستور از صبح پنج‌شنبه ۶ اردیبهشت تصاویر در تلگرام غیرقابل مشاهده شده است یا بسیار کند باز می‌شود.
احمد جنتی، رئیس مجلس خبرگان رهبری ۵ بهمن سال گذشته از برگزاری جلسه‌ عده‌ای از کارشناسان با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران درباره نقشی که شبکه‌های اجتماعی در سازماندهی اعتراضات دی ۹۶ ایفا کردند خبر داده بود. جنتی در آن زمان پیشنهاد داده بود که سرعت شبکه‌های مجازی کاهش یابد:
«می‌توانستند آن را جلوتر کنترل کنند و نگذارند این‌قدر سرعت آن بالا برود [...] ما کلاً نمی‌توانیم جلوی آن را بگیریم، این نشدنی است، ولی می‌توانیم [سرعت] آن را کم بکنیم.»
در روزهای اخیر زمزمه فیلترینگ تلگرام در ایران به راه افتاده است. یکی از دلایل اصلی این‌ اقدام اعتراضات سراسری دی‌‌ ۹۶ گذشته است که معترضان برای برگزاری تجمعات خود و یا بازتاب خبرهای آن از این شبکه پیام‌رسان استفاده می‌کردند. مقامات ایران تلگرام را ناقض امنیت کشور می‌دانند.
ابوالحسن فیروزآبادی ۲۷ فروردین گفته بود که تاریخی برای مسدود کردن تلگرام مطرح نشده «اما هر آن ممکن است شرایطی برای انسداد تلگرام پیش بیاید».
مقامات ایران قصد دارند پیام‌رسان‌های داخلی را جایگزین تلگرام و پیام‌رسان‌های خارجی کنند تا بتوانند کنترل آن‌ها را در دست داشته باشند. در این میان اصولگرایان خواهان فیلترینگ پیام‌رسان‌های خارجی هستند اما حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی و دولت‌اش از ترویج پیام‌رسان‌های داخلی در مقابل پیام‌رسان‌های خارجی حمایت می‌کنند. حسن روحانی ۱۴ فروردین از «ایجاد فضایی امن‌تر و توأم با آرامش و آسایش بیشتر» در فضای مجازی سخن گفته بود.
دولت در فروردین‌ماه سال جاری با صدور بخشنامه‌ای به نهادها و مؤسسات دولتی اعلام کرد که از پیام‌رسان‌های خارجی استفاده نکنند.
با این حال خود مسئولان نیز گواهی داده‌اند که مردم اطمینان و اعتمادی به پیام‌رسان‌های داخلی ندارند.
تلگرام در سراسر جهان حدود ۲۰۰ میلیون کاربر دارد. شمار کاربران ایرانی تلگرام به بیش از ۴۰ میلیون نفر می‌رسد. ایرانی‌ها در تلگرام بیش از ۶۰۰ هزار کانال عمومی دارند که ۴۰ درصد آن‌ها را فروشگاه‌های مجازی تشکیل می‌دهند. فیلترینگ تلگرام ممکن است به گسترش بیکاری در ایران دامن بزند.
فیلترینگ تلگرام در ایران در حالی مطرح می‌شود که پاول دوروف، مدیر این پیام‌رسان اعلام کرده که تازه‎ترین نسخه تلگرام روش دور زدن فیلترینگ را داخل خود تعبیه کرده‎ است.

هیچ نظری موجود نیست: