دیپلماسی ایرانی: سیدمحمد صادق خرازی به اظهارات منوچهر متکی، وزیر امور سابق جمهوری اسلامی ایران که در واکنش به گفتوگوی او با "خبرآنلاین" بیان شده، پاسخ داد که متن کامل آن بدین شرح است:
نحوست 13 گریبان دو همکار قدیم و دو دوست ندیم را گرفت، گرچه من از اینکه باعث تکدر خاطر جناب جلالت مآب حاج منوچهر خان متکی، وزیر خارجه سابق شدم از ایشان پوزش میطلبم و نمیدانستم که بیان مطالب آشکار و واضح که اظهر من الشمس و مورد نظاره و باور مجموعه وزارت خارجه و نمایندگیهای ایران در خارج از کشور است، چنین ایشان را برآشفته کرده و عتاب و خطابی دور از شان دیپلماتیک، سیاسی و حتی اخلاقی را موجب خواهد شد.
دوست عزیزم جناب آقای متکی بر خلاف حکم اخلاق و رفاقت و آداب اسلامی به جای خردهگیری بر آنچه که بنده در گفتوگو اشاره کردهام، هویت شخصی اینجانب را نشانه گرفته است. خدا را شاکرم هم ایشان در جامعه سیاسی و مجموعه دیپلماتیک کشور شناخته شدهاند و هم بنده و کارنامه مسوولیتهای هر دو نفرمان روشن و مشخص است و من سیدمحمد صادق خرازی اعتراف میکنم تا جایی که توانستهام در دوران مسوولیتهایم در زمان دفاع مقدس و نمایندگیهای ایران در نیویورک و نیز در وزارت خارجه در دوران مسوولیت آقایان دکتر ولایتی و دکتر خرازی، برگزاری اجلاس سران کنفرانس اسلامی در تهران، معاونت وزارت امور خارجه و ماموریت در پاریس در حد بضاعت و توان برای اعتلای نام ایران وعظمت جمهوری أسلامی و حفظ شان ملی و دینی مردم شریف کوشیده و همواره عملکردم مورد عنایت نظر مردم و همکارانم و همچنین مقام معظم رهبری، روسای جمهور و وزرای خارجه وقت بوده است.
اگر خاطر شریف و مزاج آن جناب اجازه دهد حضورم در وزارت امور خارجه و ماموریت این بنده کمترین در نیویورک در زمان وزارت جناب آقای دکتر ولایتی به اشاره و دستور مقام معظم رهبری و ریس جمهور وقت صورت گرفت، ای کاش دوست عزیزم آنچه که در رابطه با اینجانب در دیدارهای خصوصی بیان میکنند، علنی و عمومی هم بر زبان آورند.
در باب عزل اینجانب از فرانسه، تصورم این است که گرفتار نسیان شدهاید، آیا بخاطر دارید که ما چهار سفیر بودیم که به افتخار عزل نایل گشتیم، سفیران ایران در آلمان، انگلستان، مالزی و فرانسه همگی احضار و شما با شرم و خجالت دستور ریس جمهور را ابلاغ میکردید و اظهار تاسف میفرمودید و بسیار از شما متعجبم که به آسانی بهتان میزنید و خلاف میگویید، اگر نمیدانید خوب است که بدانید در همان موقعی که عزل کینهورزانه صورت گرفت مقام رهبری مراتب گلایه و نارضایتی خودشان از این تصمیم را به رییس جمهور اعلام کردند.
کارنامه فعالیتهای دوست نازنین جناب آقای متکی و مسوولیتهای ایشان به عنوان نماینده مجلس، رئیس اداره و مدیرکل و معاونت وزارت خارجه و نیز سفیر ایران در ترکیه و ژاپن و نیز وزیر امور خارجه و نحوه و کیفیت حضورشان در پستهای مختلف قصه پر غصه هفت گنبد افلاک است. بزعم من آقای احمدی نژاد دو لطف و دو خدمت در نصب و عزل شما به جنابعالی کردند، نخست آنکه شما را در کرسی وزارت خارجه که شان انسانهای وزین و متین و دارای تبار است نشاندند و هم آنکه در عزلتان به شما خدمت کردند و شاید نحوه عزلتان تا حدی شما را نجات داد و توانستید فرار به جلو کنید و از پاسخگویی فعلاً طفره روید ولی مطمن باشید تاریخ بیرحمانه داوری و قضاوت جدی خود را خواهد داشت و اقدامات شما طی دوران وزارت خارجه له و علیه منافع ملی ایران از این داوری به دور نخواهد ماند. اینکه منوچهر خان در چه شرایطی کلیددار وزارت خارجه شدند و در چه شرایطی عمارت دستگاه سیاست خارجی را تحویل دادند، فراروی صاحبنظران و کارشناسان است؛ دورهای که در آن نگاههای سطحی و رفتار غیرحرفهای و نیز برداشتهای خوشبینانه و غلبه تصویرسازی بجای عینی گرایی، بر مدیریت سیاست خارجی سایه افکند و موجب شد علیرغم فرصتهای بینظیری که در ادوار مختلف در سطح منطقهای و بینالمللی کسب شده بود، موقعیت کشورمان تنزل پیدا کند. البته اگر بخواهم به مجموعه مدارک و مستنداتی که از کارنامه وزارت خارجه و مسوولیتهای ایشان در اختیار داریم، بپردازم مثنوی هفتاد من کاغذ میشود. مذاکرات بدون ما بهازای ایران با آمریکا در افغانستان و عراق، سرگردانی چند روزه ایشان در لیبی برای ملاقات با سرهنگ معمر قذافی دیکتاتور این کشور، سفرهای ناموفق به سنگال و دیگر کشورها و نیز التماس برای سفر به کشورهای اروپایی، بیتوجهی به قرارداد 1975 در مذاکرات با عراق، سفر به بحرین برای عذرخواهی ملتمسانه به مقامات این کشور بر سر یادآوری پیشینه روابط دو کشور و... شمهای از کارنامه پر حرف و حدیث ایشان است.
آیا ادبیات ایشان در پاسخگویی به بنده در شان کسی است که 5 سال عهدهدار سکان سیاست خارجی بوده و زبان گویای ایران در مجامع بینالمللی؟ آیا کسی که در پاسخ به انتقادی دلسوزانه چنین واکنش نشان میدهد در مواجهه با طرفین بیگانه هم همینگونه سخن گفته است؟ اگر آری وااسفا و اگر خیر واعجبا!! آیا آقای متکی که از نحوه عزل خود به جهت تنزل شان مقام دیپلماتیک ایران در سطح جهانی گلایهمند بود، گفتههای خود را در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال 88 از یاد بردهاند که گفته بود: «در رویکرد روابط خارجی، دولت نهم توانست جایگاه کشور را به حدی برساند که امروز ما مانند جعفر بن ابیطالب که نزد پادشاه حبشه رفته بود، به کشورهای مختلف دنیا میرویم و مواضع مان را برای آنها بازگو میکنیم.»؟ آیا براستی جعفر بن ابیطالب چنین برخورد میکرد و چنین سخن میراند؟ جعفر بن ابیطالب سخنگو و سرپرست مسلمانان پناهنده به حبشه بود، او در جلسات مناظره به خوبی مواضع و دیدگاه اسلام را بیان کرد، تا جایی که نجاشی، پادشاه جبشه را متقاعد کرد و فرستادگان قریش را ناامید از بازگرداندن مسلمانان مهاجر به مکه بازگرداند و حتی گفته شده است که نجاشی پس از سخنان جعفر در مورد اسلام، مسلمان شد.(تاریخ الرسل والملوک، محمدبن جریر طبری)
به دوست عزیزم آقای متکی عرض می کنم که ما گوشهنشینیم و شما در نقطه مرکز دایره، ما اگر چنین گفتیم و شما جدی نگرفتید ضرری ندارد، همین که فرمایشات شما را دوستان و رفقایتان جدی میگرفتند کفایت میکند و نمونهاش هم فرمایش شما درباره مسابقات جام جهانی اخیر که فرمودید "انگلیس، فرانسه و آمریکا به خاطر جنگ با ایران و مخالفت با برنامههای هستهای این کشور دچار حذف زود هنگام از بازیهای جام جهانی فوتبال شدند. جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی نشان داد که رویکرد جدیدی در جهان سیاست رخ داده و آنچه اکنون در صحنه سیاست بینالملل شاهد هستیم، به عینه در نوزدهمین دوره جام جهانی فوتبال به منصه ظهور رسیده است." شما جام جهان بین در کف دارید آقای متکی عزیز که از چرخش توپی در میدانی سبز، گردشهای سیاسی در جهان را مکاشفه میفرمایید.
آقای متکی عزیز، اگر ما به فرموده شما بر اساس تبارگرایی به اردوگاه دیپلماتیک به وزارت امور خارجه وارد شدیم، افتخار من این است که دارای تبار و عطف در این کشور بوده و هستم و مایه تعجب است که امروز بیتباران مدعی با هویت و عظمت تاریخی و تمدنی و فرهنگی کشور چنان بازی کردند که با خام نظری و سخن فریبی، چند قطعنامه تحریم نصیب کشورمان کردند و تا روز قبل از صدور قطعنامه از آن بیاطلاع بودند و "خالی بندیهای" پر از اطلاعات نادرست به بزرگان کشور ارائه دادند.
آنچه گفتم نه از سر کین و افترا که حرف دل کارمندان وزارت خارجه و با هدف ارتقای دستگاه سیاست خارجی بود، گرچه اختلاف نظر و سلیقه بنده و شما عیان است و نه میتواند موجب بی حرمتی شود و نه استخفاف یکدیگر.
در نهایت، نظر دوست عزیرم آقای متکی را به فرمایش سعدی علیه رحمه جلب میکنم که گفته:«معزولی به نزد خردمندان بهتر که مشغولی.» عزل شما توسط آقای احمدینژاد نباید موجب ناراحتی شود. عزلتان، شما را از پاسخگویی و هزار پرسش نجات داد و توصیه میکنم از فرصتی که پیش آمده برای خدمت به خلق خدا بهره بگیرید و به همشهریانتان در کردکوی خدمت کنید که عین صواب است.
از شما نیز میخواهم برای طلب عافیت و خیر عاقبت بنده از خدای منان دعا کنید و بنده و دیگر بندگان خدا را برای نقدی دلسوزانه و بر اساس حفظ منافع ملی، بجای طعن و ناشکیبایی، فرصتی بدانید برای تامل بر آنچه در دوران شما بر سیاست خارجی گذشت.
خدا ما و شما را مشمول عنایت و عفو خود قرار دهد که داور نهایی اوست.
و مجدداً سلام میگویم که بشارت قرآن است.
سیدمحمد صادق خرازی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر