دو روز پس از تهدید تلویحی حسن روحانی به بستن تنگه هرمز، مقامهای نظامی ایران و آمریکا درباره آن موضع گرفتهاند.
سرلشگر محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، بر احتمال توسل ایران به بستن تنگه هرمز تاکید کرده و در مقابل بیل اوربان، سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، از تعهد آمریکا به باز نگه داشتن این تنگه گفته است.
تنگه هرمز یکی از مهمترین مسیرهای آبی جهان است و حدود یک پنجم از انتقالات نفت جهان از طریق این تنگه انجام میشود.
پیش از دور قبلی تحریمهای ایران هم بحث بستن تنگه هرمز مطرح بود. ایران و آمریکا در مقطع پایانی جنگ ایران و عراق نیز درگیریهایی بر سر اخلال در تجارت نفت داشتند.
در مقابل مقابل بیل اوربان، سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، گفته است که نیروی دریایی آمریکا به پاسداری از جریان تجارت آزاد از طریق تنگه هرمز متعهد است.
او به خبرگزاری رویترز گفته است: "آمریکا و متحدانش امنیت و ثبات را در منطقه تامین و ترویج میکنند. تا هر کجا که قوانین بینالمللی اجازه دهد آمادهایم تا تردد دریایی و جریان تجارت آزادانه را تضمین کنیم."
با خروج دونالد ترامپ از توافق هستهای و بازگشت تحریمهای مالی و نفتی آمریکا، ایران با خطر سقوط صادرات نفتی روبرو است.
مقامهای ایرانی در پی آن هستند که با وجود خروج آمریکا، از دیگر طرفهای برجام برای "تامین منافع" خود تضمینهایی بگیرند.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در سفری که به همین منظور به اروپا داشته گفت: "اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود، اگر شما توانستید این کار را بکنید تا نتیجه اش را ببینید."
این اظهارات آقای روحانی با استقبال محافظهکاران ایران همراه شده و از جمله قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، او را برای این حرف ستایش کرده است.
در آستانه تحریمهای قبلی نفتی و مالی در مجلس ایران طرحی برای بستن تنگه هرمز مطرح شد، اما ایران هرگز به این کار اقدام نکرد.
بنا به گزارشها یکی از پیغامهای محرمانه باراک اوباما به آیتالله علی خامنهای این بود که بستن تنگه هرمز عبور از "خط قرمز" است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر