العربیه : همزمان با برگزاری مراسم سال نوی مندایی در ساحل کارون در اهواز، تصویر یک دختر زیباروی مندایی که برای غسل تعمید حضور یافته بود، هزاران بار در شبکههای اجتماعی، رسانههای محلی، کشوری و بینالمللی باز نشر شد.
پیروان یحیی بن زکریای پیامبر که از آنها با نام مندائیان یا صابئین یاد میشود، صبح روز دوشنبه 17 ژوئیه 2017 در ساحل رودخانه کارون در اهواز حضور یافته و اولین روز از سال 445387 مندایی را جشن گرفتند.
همزمان با حضور تعداد قابل توجهی از مندائیان اهواز در ساحل رودخانه کارون، عکاسان و خبرنگاران رسانههای مختلف نیز در این مکان حضور یافته و این جشن را پوشش دادند. در این میان یک دختر جوان مندایی، نگاه عکاسان خبری را به خود جلب کرد و صدها عکس از او در رسانههای مختلف منتشر شد.
صابئین مندایی گروهی از مردم اهواز و جنوب عراق در کرانه رودها زندگی میکنند. زبان آنان یکی از لهجههای زبان آرامی و همچون زبان عربی جزو زبانهای سامی است. امروزه اکثریت آنان به زبان عربی سخن میگویند و زبان مندائی تنها کاربرد دینی دارد.
مندائیان از پیروان ادیان توحیدی هستند و باور دارند، اولین پیامبرشان آدم و پس از او فرزندش شیتل (شیث) و حضرت نو (نوح) و شوم برنو (سام بن نوح) و آخرین پیامبرشان یهیی یوهنا (حضرت یحیی) است. در قرآن سه بار نام آنها درسوره بقره آیه 62، سوره مائده آیه 69 و سوره حج آیه 17 آمده است.
صابئین مندایی آغاز سالنو را در کرانه کارون جشن گرفتندآغاز سال نوی مندائی که در زبان مندایی به آن "دهوا ربا" به معنای عید بزرگ گفته میشود، پس از پایان 36 ساعت روزه روز آخر سال مندایی است. در روز آخر سال که به آن "کنشی وزهلی" به معنای روز اجتماع و پاکسازی" گفته میشود، مندائیان گردهم آمده و اتفاقات رخ داده در سال گذشته را بررسی و برای آغاز بهتر سال نو برنامهریزی میکنند. آنها در این روز با خدای خود عهد میبندند به دین و باوری که برای آنها در آئین مندایی ترسیم شده، وفادار مانده و از آن رو برنگردانند.
به باور مندائیان ارواح نورانی که وظیفه حمایت انسان از ارواح شیطانی را دارند و همچنین ارواحی که وظیفه حمایت از آب بر عهده آنهاست با غروب آفتاب روز کنشی وزهلی زمین را ترک کرده و به پیشگاه خداوند میروند تا نشان دهند وظیفهای که بر دوش آنها بوده را به نحو احسن انجام دادهاند. 36 ساعت بعد این ارواح به زمین بازگشته و مندائیان نیز همزمان با طلوع روز دوم سال نو، در ساحل رودها حاضر شده و عید دهوا ربا را جشن گرفته و مراسم غسل تعمید مندایی را انجام میدهند.
تعمید یکی از ارکان دین مندائی است، که صابئین مندائی به آن مصوتا میگویند و از ریشه کلمه صوا است، که در زبان عربی "صبا / صبأ" گفته میشود و لفظ "صبی" به معنی مندائی از آن گرفته شده است. به باور صابئین مندائی، در عالم نور، در آغاز فرشتگان تعمید شدند و پس از خلق حضرت آدم و همسرش حوا، فرشتگان آن را برای اولین انسانها انجام میدادند و طریقه تعمید را به آدم و حوا آموزش دادند، به آنها تکلیف کردند که فرزندان خود را به همین طریق آموزش دهند.
۱ نظر:
با درود به شما ،،، بسیار عالی .... موفق باشی
ارسال یک نظر