۱۳۹۸/۰۱/۰۹

بزرگراه زمینی ایران - سوریه احداث می‌شود

Iran_Syria.jpg خبرآنلاین - منابع رسمی عراقی اعلام کردند توافق بین مسئولان این کشور و ایران برای احداث یک بزرگراه بین‌المللی که تهران را از طریق خاک عراق به دمشق متصل می‌کند، وارد اولین فاز عملیاتی خود شده است.
روزنامه الکترونی العربی الجدید در گزارشی با اعلام این خبر ادعا کرد یک هیأت فنی ایرانی برای این منظور به بغداد سفر کرده است.
این هیأت در بغداد دو جلسه با مسئولان دبیرخانه نخست‌وزیری عراق برگزار و مسائل مربوط به این پروژه را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
بر اساس پروژه پیشنهادی، این جاده بزرگراه‌های ایران را به بزرگراه‌های عراق و از آنجا به مرزهای سوریه و شهر دمشق می‌رساند.
طول این مسیر پیشنهادی حدود ۱۲۰۰ کیلومتر است و می‌تواند در فاز بعدی به خاک لبنان هم متصل شود.
این پروژه همچنان روی کاغذ است و هم‌اکنون جانمایی محل عبور این جاده در خاک عراق روی نقشه انجام می‌شود.
به زعم این روزنامه، طرف ایرانی به دنبال مسیری امن است و پیشنهاد کرده جاده از مسیری عبور کند که نیروهای آمریکایی یا ائتلاف در آن حضور نداشته باشند.

لغو روادید بستگان مقامات جمهوری اسلامی در آمریکا در دست بررسی است

نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران گفته است که لغو روادید بستگان مقام‌های جمهوری اسلامی که در آمریکا زندگی، کار و یا تحصیل می‌کنند در دست بررسی است. او افزود، معافیت هشت کشور از تحریم نفتی تمدید نمی‌شود. 

default

برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در رابطه با برخی درخواست‌ها برای لغو روادید بستگان مقامات جمهوری اسلامی که در خاک ایالات متحده تحصیل یا کار و زندگی می‌کنند گفته است که دولت آمریکا در حال بررسی سیاست‌های صدور روادید است تا بتوان این موضوع را حل و فصل کرد. او این سخنان را در گفت‌وگوی اختصاصی با "صدای آمریکا" بیان داشت.
برخی نمایندگان کنگره آمریکا به منظور تنبیه دولت جمهوری اسلامی بابت گروگان‌گیری شهروندان آمریکا در ایران، تلاش تازه‌ای را برای لغو روادید صادرشده برای بستگان مقام‌های جمهوری اسلامی که در آمریکا تحصیل یا کار و زندگی می‌کنند، آغاز کرده‌اند.
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در این مصاحبه‌ افزود که رژیم جمهوری اسلامی به صادر کردن انقلاب بیشتر از وضعیت مردم کشورش اهمیت می‌دهد.
برایان هوک در رابطه با تحریم‌ها گفت که دولت آمریکا تاکنون و طی چند ماه گذشته توانسته است نیمی از توان صادرات نفت ایران را کاهش دهد. او افزود که دولت آمریکا تنها به تعدادی انگشت‌شمار از کشورهای معافیت از تحریم نفتی داده است.
نماینده آمریکا در امور ایران اظهار داشت که ۲۳ کشور از ایران نفت وارد می‌کنند که حالا به صفر رسیده است. او گفت: «آقای پمپئو، وزیر خارجه آمریکا برای قطع صادرات نفت ایران بسیار تأکید دارند. ما تصمیمات‌مان را از پیش علنی نمی‌کنیم. معافیت از تحریم خرید نفت ایران ۱۲ اردیبهشت پایان می‌یابد و وزیر خارجه پس از مشورت با پرزیدنت ترامپ تصمیم نهایی را اعلام می‌کند.»
"معافیت از تحریم نفتی تمدید نخواهد شد"
دولت آمریکا در اوایل نوامبر ۲۰۱۸ هشت کشور را به مدت شش ماه از تحریم خرید نفت ایران معاف کرد. این مهلت در ماه مه ۲۰۱۹ به پایان می‌رسد. این کشورها عبارت‌اند از: ایتالیا، تایوان، ترکیه، ژاپن، چین، کره جنوبی، هند و یونان.
برایان هوک در این زمینه گفت که ایالات متحده قصد ندارد این معافیت از تحریم را تمدید کند. او در رابطه با علت این معافیت افزود: «ما می‌بایستی این هشت مورد را معاف می‌کردیم تا به بازار نفت جهانی شوک وارد نشود و بهای نفت به صورت ناگهانی افزایش نیابد. ما به میزان یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه از نفت صادراتی ایران کاستیم تا مانع از افزایش قیمت شویم و این یک امر تصادفی نبوده است. ما این کار را خیلی دقیق و با مهارت توانستیم انجام دهیم.»
هوک به نقل از کارشناسان گفت که در سال ۲۰۱۹ بازار جهانی نفت وضعیت بهتری خواهد داشت و میزان عرضه بیش از تقاضا خواهد بود.
هشدار به شرکت‌های خارجی در معامله با ایران
برایان هوک افزود، درسی که دیگر کشورها باید از تحریم ایران بگیرند این است که جمهوری اسلامی برای ایجاد شرکت‌های صوری هویت اصلی خود را پنهان می‌کند و این امر برای کشورهای خارجی که بنا دارند با ایران وارد معامله شوند، خطراتی را ایجاد می‌کند.
او گفت: «وقتی شرکت‌های خارجی وارد معامله با ایران می‌شوند، عملا نمی‌دانند کار بازرگانی می‌کنند یا وارد حوزه تروریسم و تکثیر تسلیحات کشتار جمعی شده‌اند.»
وزارت دارایی آمریکا روز سه‌شنبه ۶ فروردین (۲۶ مارس) ۲۵ فرد حقیقی و شرکت را به فهرست تحریم‌های ایران افزود.
در پایگاه اینترنتی خزانه‌داری آمریکا آمده است که این وزارت‌خانه ۲۵ فرد حقیقی و شرکت را که مقر آنها در ایران، ترکیه و امارات متحده عربی است، به لیست تحریم‌های خود علیه ایران افزوده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، چندین بانک و نهاد مالی، مانند "بانک انصار"، "اطلس اکس‌چنج" و "ایرانین اطلس کمپانی" در فهرست جدید قرار دارند.
افراد تحریم‌شده عبارتند از محمدرضا آل علی، علیرضا اتابکی، رضا دستگیری، آیت‌الله ابراهیمی، ایمان صداقت، علی شمس مولوی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، سلیمان ساکان - شهروند ترکیه‌ای، اسدالله صیفی، محمد وکیلی – مقیم امارات.
نهادهای تحریم‌شده عبارتند از: شرکت کارگزاری بانک انصار، صرافی انصار، شرکت فناوری اطلاعات انصار، تجارت اطلس دوویز- ترکیه‌ای، صرافی اطلس، شرکت گلدن کومودیتیز- امارات، صرافی هیتال، شرکت اطلس ایرانیان، شرکت "لبرا مون"- امارات، شرکت ناریا- امارات، صرافی ساکان، شرکت تجاری ساکان- امارات، شرکت تجاری "بست لیدر"- امارات، زاگرس پردیس کیش.
نماینده دولت آمریکا در امور ایران گفت: «ما هم‌اکنون در حال افشای شبکه‌های وسیع شرکت‌های صوری ایرانی هستیم و همه آنها را تحریم خواهیم کرد.»

۱۳۹۸/۰۱/۰۸

۱۳۹۸/۰۱/۰۵

سیل در شیراز تاکنون ۱۱ کشته و ۳۵ مجروح بر جای گذاشته است + ویدیو

 
پس از وقوع سیل در مناطق مختلف شیراز در روز دوشنبه پنجم فروردین و در پی برخورد زنجیره‌وار خودروها ، تاکنون بر اثر بحران سیل در شیراز ۴۶ نفر کشته و زخمی شدند.
 به گزارش رسانه‌های داخل ایران، پیرحسین کولیوند، رئیس اورژانس ایران درباره تلفات جانی سیل در شیراز گفته است: «تاکنون ۱۱ نفر بر اثر وقوع سیل در شیراز جان خود را از دست داده‌اند.
براساس این گزارش این حادثه ۳۵ مصدوم نیز در پی داشته که ۲۰ نفر از این افراد به بیمارستان اعزام شدند.
پیشتر گزارش شده بود که براثر وقوع سیل امروز در شیراز بیش از ۲۰۰ خودرو در دوازه قرآن این شهر باهم برخورد کرده و واژگون شده اند.

رستوران‌ها و مراکز تفریحی درکه، دربند، لواسات و فشم تخلیه شدند

 

سیاوش شهریور فرماندار شمیرانات اعلام کرد با توجه به بارش شدید باران و احتمال وقوع سیلاب، تمامی رستوران‌ها و مراکز خدماتی- رفاهی موجود در بستر رودخانه‌های درکه، دربند، لواسان و فشم تخلیه شد.
به گزارش ایرنا رئیس ستاد مدیریت بحران شمیرانات گفت این شهرستان به علت چرای بی‌رویه دام، از بین رفتن مراتع و فرسایش شدید خاک در دامنه‌های البرز مدام با خطر سیلاب بهاره مواجه است.
سیاوش شهریور تاکید کرد: «باتوجه به تجربه سیلاب خرداد سال ۹۷، تمامی نیروهای امدادی و خدماتی شهرستان برای پیشگیری از وقوع سیلاب به‌ویژه در لواسان آماده باش هستند.»
فرماندار شمیرانات همچنین از احتمال مسدود شدن گردنه قوچک (ورودی لواسانات و رودبار قصران) تا روز چهارشنبه خبر داد.

ورود ارتش به سرپل ذهاب برای کمک‌ به سیل‌زدگان
با وقوع سیل در مناطق‌ زلزله‌زده سرپل ذهاب تیپ ۷۱ نیروی زمینی ارتش و گردان ۱۱۳ قره بلاغ وارد منطقه شد.
به گزارش ایرنا سرتیپ دوم کیومرث جعفری فرمانده تیپ ۷۱ ابوذر نیروی زمینی ‌ارتش گفت: «سیل در مرکز شهر و در مسیر کمپ‌های زلزله‌زدگان و مسیر رودخانه شدت زیادی دارد و تیپ ۷۱ ابوذر با اعزام تجهیزات از قبیل بیل‌های مکانیکی، تجهیزات مهندسی و لودر وارد عمل شده و در حال کمک به مردم حادثه دیده است.»
سیل در پل ذهاب یک کشته داده و در ازگله و ثلاث باباجانی نیز خسارت برجا گذاشته است.

بروز سیل در شیراز ده‌ها خودرو را واژگون کرد

در ادامه بروز سیل در بخش‌های متعددی از ایران، صبح روز دوشنبه، بارش شدید باران بسیاری از مردم را در بخش‌هایی از شیراز غافلگیر کرد. ورودی‌های شمال این شهر مسدود شده‌‌اند و به مسافران توصیه شده که به شیراز نیایند. 

Iran Überschwemmungen im Süden (Mehrnews)
سیل شدید و بی‌سابقه در شیراز حدود ۲۰۰ خودرو را در دروازه قرآن با خود برد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به علت بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب ورودی‌های شمال شهر شیراز و دروازه قرآن مسدود شده‌اند. برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که سیلاب در دروازه قرآن چندین شهروند را نیز با خود برده است. تصاویر ویدیویی همچنین نشان می‌دهند که بازار تاریخی وکیل شیراز نیز زیر آب رفته است. حسن روحانی به دلیل جاری شدن سیل در بخش‌های گسترده‌ای از کشور به همه استانداران، فرمانداران و مسئولان کشور دستور داده تا پایان تعطیلات نوروزی در محل خدمت حضور مستمر داشته و در آماده‌باش کامل بسر ببرند.
تصاویری که از بروز سیل در شبکه‌های اجتماعی و خبرگزاری‌ها منتشر شده‌اند از جریان مهیب آب حکایت دارند که شمار متعددی خودرو را با خود می‌برد.
محمدهادی قانعی، رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز با توجه به هشدار مدیریت بحران مبنی بر بارندگی شدید در این کلانشهر به شهروندان توصیه کرد که  از تردد در کنار گذرها خودداری و از مسیرهای جایگزین عبور کنند. او از مردم خواست که از  حرکت در درون شهر و رفت‌وآمدهای غیر ضروری، خودخوداری کنند .
سیل در لرستان هم خساراتی بر جای گذاشته است. بارش شدید باران در پلدختر موجب راه افتادن سیلاب و خسارت به این شهر شده است و در ۵۰ روستای منطقه قطع برق اتفاق افتاده است.
سازمان هواشناسی ایران وضعیت جوی کشور را تا روز چهارشنبه ناپایدار و توام با باران‌های شدید توصیف کرده است. بیم آن می‌رود که تهران نیز با بارش شدید باران مواجه شود.

۳ ثانیه غفلت، زندگی عکاس رهبر کره شمالی را به باد داد


کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی عکاس ویژه خودش را اخراج کرد، تنها به این دلیل که سه ثانیه جلوی دید مردمی که آمده بودند او را ببیند را گرفت.
به گزارش دیلی‌میل، عکاس رهبر کره‌شمالی که از او با نام «ری» یاد می‌شود، در جریان یک کمپین انتخاباتی، ناخواسته اشتباهی مرتکب شد که زندگی او را به باد داد. او حالا با اخراج از حزب کارگران کره‌شمالی، شهروند درجه دو به شمار می‌رود.
در یک نشست انتخاباتی و در پای یک صندوق را ی که رهبر کره‌شمالی در آنجا سخنرانی می‌کرد، آقای ری کوشید تصویری از بهترین زاویه ممکن از کیم یونگ اون ثبت کند ولی برای اینکار 3 ثانیه دقیقا میان مردم و رهبرشان ایستاده و مانع دید آنها شد. این موضوع عصبانیت کیم یونگ اون را بر انگیخت و سبب شد دستور اخراج عکاس ویژه خود را صادر کند. ری از سمت خود بازنشسته شده، از حزب کارگر اخراج و شهروند درجه دو کره شمالی شد.
ری برای ثبت این عکس چند قانون که توسط رهبر کره شمالی وضع شده بودند را نقض کرد. به دستور کیم یونگ اون، هیچ کس حق ندارد از فاصله‌ای کمتر از دو متر از او عکس بگیرد. عکاسی از روبرو از رهبر کره شمالی نیز ممنوع است.
دیلی‌میل به نقل از منابع خود در پیونگ‌یانگ گزارش کرد آقای ری براساس قوانین کره شمالی با اخراج از حزب کارگران این کشور، شهروند درجه دو به شمار خواهد آمد.
ری در ماه‌های گذشته عکاس ویژه کیم یونگ اون بود و وظیفه عکاسی از او در دیدار رهبر کره‌شمالی با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در ویتنام را نیز بر عهده داشت و به این تزتیب زندگی شغلی این عکاس نگون‌بخت برباد رفت.

ماری هستم، دختر سفیر سوییس و به ایران سفر کردم

 
هفته گذشته ایو رُسی، سفیر سوئیس در مسکو و قائم مقام سابق وزارت خارجه این کشور نامه‌ای جالب برای مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه ارسال کرده و در آن از سفر توریستی سه هفته‌ای دخترش ماری به ایران نوشته بود؛ سفری که تأثیری عمیق بر ماری گذاشته تا جایی که او نوشتاری در همین باب در یک روزنامه سوئیسی منتشر کرده است!
به پیوست این نامه نیز متن این نوشتار کوتاه که حاوی تجارب منحصربه‌فرد ماری در ایران است ارسال شده بود که نسخه‌ای از آن توسط سفارت ایران در مسکو منتشر شده است:
فرزند این دیپلمات سوئیس در این مقاله با عنوان “ایران را فراتر از کلیشه‌ها کشف کنید” نوشته است: «حالا که هواپیما از تهران بلند شده، سه هفته‌ای که در ایران بودم را به یاد می‌آوردم. به عنوان زنی تنها، چه اتفاقات خوبی در این سفر رخ داد. حالا که به فرایبورگ بازمی‌گردم، از اینکه -خارج از ایران- می‌گفتند “این چه ایده‌ای است؟ “، “این سفر خطرناک است! ” و “آنجا یک کشور اسلامی است؟! ” خسته و ناراحت هستم.
کلیشه‌های منفی که درباره ایران وجود دارد مردم این کشور را آزار می‌دهد. خیلی از آنها از من می‌پرسیدند: «آیا فکر می‌کنید ما تروریست هستیم؟ ایران جایی است که می‌توانید اصفهان “نصف جهان” را کشف کنید، تهران مدرن، یزد فریبنده و شیراز خیره‌کننده را ببینید و تماشاگر شکوه تخت جمشید باشید… ایران جایی است که مردم صندلی خود در مترو را به شما می‌دهند چون از جای دیگری آمده‌اید!»
-ایران جایی است که- وقتی پلیس می بیند در کنار جاده دست خود را بلند کرده‌اید، می‌ایستد و خود برای‌تان یک ماشین پیدا می‌کند. تعارف را در همه چهره‌ها می‌بینید و حتی مجبور می‌شوید دعوت به غذا، محلی برای خواب و نوشیدن چایی را رد کنید چون این دعوت‌ها خیلی زیاد هستند. بله درست است که سیاست کمی پیچیده است، اقتصاد ایران دچار بحران است و متأسفانه بسیاری از جوانان ایرانی از آینده نگرانند و می‌خواهند کشورشان را ترک کنند، اما از شما دعوت می‌کنم تا این گوهر -ایران- را کشف کنید و حتماً وقتی بازمی‌گردید، عوض شده‌اید.»
در پایان این نامه نیز ماری از کسانی که در این سفر با آنها آشنا شده نام برده و نوشته است: “ممنون” یا همانطور که خودشان می‌گویند “مرسی”!

۱۳۹۷/۱۲/۲۵

عامل ترور نیوزیلند در برابر دادگاه حضور یافت

 

بامداد شنبه (۱۶ مارس) برنتون ترنت برای نخستین بار در برابر دادگاه حضور یافت. او در برابر خبرنگارانی که از او عکس می‌گرفتند لبخند می‌زد و با علامت دست گرایش خود را به گروه‌های راست افراطی نشان داد
برنتون ترنت روز جمعه در دو مسجد شهر کرایست‌چرچ به روی دهها نفر از مسلمانان آتش گشود و ۴۹ نفر را به قتل رساند.
نیروهای پلیس به دلایل امنیتی عمارت دادگاه را در محاصره گرفته بودند و تنها به خبرنگاران اجازه ورود می‌دادند.
به گفته خبرگزاری‌ها ترنت را دو مأمور پلیس با پای برهنه و دستبند به سالن دادگاه آوردند.
او با حرکت دست به سبک گروه "وایت پاور" (White Power) به حاضران در دادگاه سلام داد؛ گروه یادشده معتقد است که "انسان سفید" بر نژادهای دیگر برتری دارد.
در خلال دادگاه و قرائت کیفرخواست برنتون ترنت خاموش بود و واکنشی از خود نشان نداد.
قاضی دادگاه برنتون ترنت را به قتل عمد متهم کرد. متهم درخواستی مبنی بر آزادی با وثیقه ارائه نکرد و قرار است در بازداشت باقی بماند. روز پنجم آوریل او بار دیگر به دادگاه جلب می‌شود.
این شهروند استرالیایی مقیم نیوزیلند روز جمعه ۲۴ اسفند (۱۵ مارس) حاضران در دو مسجد را در شهر کرایست‌چرچ، دومین شهر بزرگ نیوزیلند، به گلوله بست و ۱۷ دقیقه از عملیات تروریستی خود را در فیس‌بوک به نمایش گذاشت.
او، به گفته پلیس، مقیم شهر داندین است، که در ۳۶۰ کیلومتری کرایست‌چرچ واقع شده است.
بسیاری از قربانیان زن و کودک هستند. به گفته مقام های نیوزیلند بیش از ۴۰ نفر به ضرب گلوله زخمی شده اند که ۱۲ نفر از آنها در شرایط وخیم به سر می برند.
مأموران پلیس تنها ۳۶ دقیقه پس از عملیات توانستند متهم را دستگیر کنند.
به همراه متهم دو نفر دیگر دستگیر شدهاند که درباره نقش و هویت آنها خبری منتشر نشده است.
به گفته جسیندا اردرن، نخست وزیر نیوزیلند، متهم از سال ۲۰۱۷ دارای جواز حمل اسلحه است و با علاقه فراوان در باشگاههای تیراندازی شرکت می کرده است.
اکنون مقام‌های نیوزیلند قصد دارند، مقررات سخت‌تری برای حمل اسلحه وضع کنند.
خانم نخست وزیر نیوزیلند تأکید کرد که این تروریست دست‌راستی زیر نظارت پلیس قرار نداشته است.

۱۳۹۷/۱۲/۲۲

دادستان تهران: شیخ‌الاسلامی سال ۹۱ فرار کرد نه ۹۶ / موضوع دادگاه متهمان پتروشیمی اختلاس نیست / مجموع پول‌هایی که برداشته‌اند ۲۲ میلیون یورو و ۱۵ میلیون دلار است

دادستان تهران گفت: در پرونده پتروشیمی اختلاسی در کار نیست، زیرا پتروشیمی از سال ۸۸ به بخش خصوصی واگذار شده است و اختلاس مربوط به دولتی هاست. وی اظهار داشت: متهمان این پرونده دو گروه هستند؛ هشت نفر مشارکت و ۶ نفر معاونت در جرم داشتند که آن بخشی که عملیات ارزی انجام دادند از نظر ما اخلال در نظام ارزی کشور بوده است.
دادستان تهران: موضوع دادگاه متهمان پتروشیمی اختلاس نیست / مجموع پول‌هایی که برداشته‌اند ۲۲ میلیون یورو و ۱۵ میلیون دلار است / شیخ‌الاسلامی سال ۹۱ فرار کرد
دادستان تهران در پاسخ به این پرسش که آیا مرجان شیخ الاسلامی آل آقا متهم پرونده فساد پتروشیمی از کشور فرار کرده است گفت: بله یکی از متهمان این پرونده از کشور فرار کرده، البته به اشتباه در مطبوعات اعلام شد که سال ۹۶ فرار کرده، اما در واقع مرداد سال ۹۱ فرار کرده است.
به گزارش «انتخاب» به نقل از خبرگزاری ها، عباس جعفری دولت آبادی روز سه شنبه در برنامه رادیویی پارک شهر افزود: در پرونده پتروشیمی اختلاسی در کار نیست، زیرا پتروشیمی از سال ۸۸ به بخش خصوصی واگذار شده است و اختلاس مربوط به دولتی هاست.
وی گفت: پرونده پتروشیمی یکی از مهمترین پرونده‌های سال ۹۱ بود؛ سالی که تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران آغاز شد. حجم مالی این پرونده فوق العاده زیاد است.
وی اظهار داشت: متهمان این پرونده دو گروه هستند؛ هشت نفر مشارکت و ۶ نفر معاونت در جرم داشتند که آن بخشی که عملیات ارزی انجام دادند از نظر ما اخلال در نظام ارزی کشور بوده است.
جعفری دولت آبادی اضافه کرد: در سال ۸۸ که شرکت بازرگانی پتروشیمی واگذار شد، کسانی که شرکت را خریداری کردند به لحاظ اقداماتشان کار مجرمانه انجام دادند، اما برخلاف اعلام روزنامه‌ها، اختلاسی در کار نیست.
وی ادامه داد: ۶ میلیارد دلار مجموع معاملات مالی بوده است. این‌ها به صورت حق العملی کار می‌کردند یعنی مواد را می‌گرفتند و در خارج می‌فروختند و پول را باید به داخل بر می‌گرداندند.
جعفری دولت آبادی گفت: بعد از آنکه پتروشیمی از سال ۸۸ خصوصی شد باید ارز‌ها را به داخل باز می‌گرداندند که این کار به دلیل تحریم زمان بر بود و اختلاف قیمت ایجاد می‌کرد، ولی این افراد ارز را به داخل نیارودند بلکه رقم ریالی آن را به فروشندگان می‌دادند و ما بالتفاوت ایجاد می‌شده است.
جعفری دولت آبادی اضافه کرد: این‌ها در این فاصله استفاده‌های شخصی کرده اند و شرکت‌هایی در دبی و ترکیه ایجاد کردند و مجموع پول‌های این‌ها ۲۲ میلیون یورو و ۱۵ میلیون دلار است؛ که معادل ریالی اش ۶۵ میلیارد تومان می‌شود.

سخنان ترسناک همسران خارجی داعش در باغوز :«ما انتقام خواهیم گرفت و تا زانوهایتان خون بالا خواهد آمد»

 
روزیاتو : زنان داعشی که در کمپ های آوارگان در مناطق تحت کنترل نیروهای کُرد دموکراتیک سوریه اسکان داده شده و تعداد آن ها به هزاران نفر می رسد، و در شرایطی که آخرین پناهگاه نیروهای شکست خورده داعش در منطقه ای کوچک در باغوز، سوریه، با چنگ و دندان می جنگند، گفته اند که انتقام خواهند گرفت. یکی از این زنان که صورتش با نقاب مخصوص زنان داعشی پوشانده شده و تنها یکی از زنان تندرو بدون ذره ای پشیمانی از پیوستن به داعش است با لحنی ترسناک چنین به نیروهای کُرد هشدار می دهد: «ما انتقام خواهیم گرفت، تا زانوهایتان خون به پا خواهد شد. ما اینجا را ترک کرده ایم اما فتوحات جدیدی در آینده رخ خواهد داد».

 
زنان خارجی داعش به دیگر زنان حاضر در کمپ آوارگان در نزدیکی باغوز حمله کرده و آن ها را «کافر» می خوانند. یکی از زنان سوری در کمپ الهول می گوید: «آن ها بر سر ما فریاد می زنند که به خاطر نشان دادن صورتمان کافر هستیم و سعی می کنند ما را کتک بزنند». یکی از نگهبانان کمپ می گوید: «خارجی ها سنگ پرتاب می کنند. آن ها به سوری ها و عراقی ها و به مقامات رسمی کمپ دشنام می دهند. حتی کودکان نیز تهدیدمان می کنند».
این نگهبانان در مواردی برای پایان دادن به درگیری میان زنان داعشی حاضر در کمپ ناچار به شلیک هوایی شده اند و در یک مورد دیگر نیز برای آرام کردن یک زن جهادی دیگر ناچار به استفاده از شوکر شده اند. بسیاری از زنانی که از باغوز فرار کرده اند زنان داعشی خارجی هستند که هنوز از تفکر و دکترین مذهبی داعش دست برنداشته اند و به همین دلیل مقامات کمپ این بخش از زنان داعشی را از دیگران جدا کرده اند. برخی از این زنان، مبارزان زن کُرد را به دلیل نداشتن روسری و نقاب و پوشیدن لباس های مردانه کافر می خوانند و به آن ها دشنام می دهند.

 
خروج غیرنظامیان از کمپ چادری محاصره شده در روستای باغوز از ماه دسامبر تاکنون تداوم داشته است. نیروهای دموکراتیک سوریه بر این باور بودند که تنها خانواده های داعشی کمی در این منطقه باقی مانده باشند اما اکنون به این نتیجه رسیده اند که در برآوردهای خود اشتباه کرده اند و تعداد زنان و بچه های شستشوی مغزی داده شده و تندرو داعشی بسیار بیشتر از آنی است که فکر می کردند. تنها در ۴۸ ساعت گذشته (این مقاله در روز یکشنبه مصادف با ۱۹ اسفند نوشته شده است) بیش از ۱۲٫۰۰۰ زن و کودک وارد کمپ تهیه شده برای غیرنظامیان داعشی در شمال سوریه شده اند. بسیاری از این زنان هنوز هم بر باورهای تندروانه و ایدئولوژیک خود اصرار دارند و به رسانه ها قول انتقامی سخت از دشمنان داعش را داده اند.

 
در یکی از مراکز ایست و بازرسی نیروهای دموکراتیک سوریه در نزدیکی این روستا، ۱۰ زن داعشی با نقاب و چادر سیاه و بلند در مقابل روزنامه نگاران ایستاده اند و انگشت اشاره خود را به سمت آسمان گرفته اند و فریاد می زنند: «خلافت اسلامی در اینجا خواهد ماند». این نوع اشاره به آسمان، روش خاص داعش برای اشاره به وحدت خداوند است. بسیاری از این زنان گفته اند که می خواهند فرزندانشان را بر اساس ایدئولوژی داعش تربیت نمایند. یک زن ۶۰ ساله که به تازگی از باغوز خارج شده و اسم خود را فاش نمی کند، می گوید که داعش شکست نخواهد خورد و به فعالیت های خود ادامه خواهد داد زیرا پسربچه هایی که توسط این گروه آموزش داده شده اند برای نبرد در سال های آینده آمادگی دارند.

 
او می گوید: «خلافت پایان نخواهد یافت زیرا در قلب و مغز نوزادان تازه متولد شده و کودکان نهادینه شده است». بسیاری از آن ها به سمت کسانی که قصد فیلم و عکس گرفتن از آنان را دارند سنگ پرتاب کرده، در حالی که یکی از آن ها بر سر یک عکاس زن فریاد کشیده و او را هرزه می خواند. آنطرف تر مردی ریشدار که پایش زخمی شده نیروهای ائتلاف را نفرین می کند که آخرین پناهگاه جهادی ها را بمباران کرده اند. او می گوید: «من تنها به خاطر اینکه مجروح شده بودم خود را تسلیم کردم. من از همان اول با داعش بودم».

 
در روزهای اخیر هزاران زن و مرد- از جمله کسانی که از کشورهای خارج از سوریه و عراق و عموماً از کشورهای آفریقایی و اروپایی به داعش پیوسته بودند- از آخرین پناهگاه داعش فرار کرده اند که نشان می دهد تنها خانواده هایی که در این مکان کوچک باقی مانده اند تصمیم گرفته اند بمانند و کشته شوند. یکی از مقامات نیروهای دموکراتیک سوریه می گوید: «آن ها از زیر زمین می آیند… اصلاً تمام نمی شوند». کمیته نجات بین المللی روز جمعه گذشته اعلام کرد که بیش از ۱۲٫۰۰۰ نفر از باغوز خارج شده و به یک کمپ مخصوص نگهداری از غیرنظامیان داعشی وارد شده اند که تنها ۶٫۰۰۰ نفر از آن ها روز پنج شنبه از باغوز فرار کرده اند.

 
زنانی که در هفته گذشته از این روستای کوچک خارج شده اند، ارقام مختلف و  متفاوتی از خانواده هایی که هنوز در آخرین پناهگاه داعش در استان دیرالزور باقی مانده اند ارائه می دهند. ام عبود که اهل شهر شمالی الباب است می گوید: «هنوز خیلی ها هستند». او که مادر چهار فرزند است و چشم های سبز کم رنگ او را می توان از پشت نقاب سیاهش دید می گوید: «همان قدر که در روزهای اخیر آمده اند به اندازه همان ها هنوز در داخل آنجا هستند». از ماه دسامبر تاکنون بیش از ۵۵٫۰۰۰ غیرنظامی وارد کمپ الهول که تحت کنترل نیروهای کُرد است شده اند.

 
زنانی که در روزهای اخیر با کامیون از باغوز خارج شده اند گفته اند که در چند هفته اخیر در کنار هم در داخل خندق ها، چادرها و خودروها زندگی کرده اند. ام علا، ۳۵ ساله، که اهل شهر هیت در عراق است روز چهارشنبه از باغوز فرار کرده و در این باره می گوید: «هزاران خانواده در حال فرار هستند… اما هزاران هزاران خانواده در آنجا بودند، حتی خود من هم حیرت زده شده بودم». او که یک فرزند ۱۰ ساله است می گوید که هفته گذشته نوزادش را به دلیل گرسنگی از دست داده است. تصاویر مطرح شده از آخرین کمپ داعشی ها و خانواده هایشان در کنار رودخانه در روستای باغوز تهیه شده نشان می دهد که هنوز خانواده های زیادی در این منطقه باقی مانده و خود را تسلیم نکرده اند که تعداد آن ها حدود دو هزار نفر تخمین زده می شود.
 
برخی بر این باورند که داعش عمداً در حال مخفی کردن تعداد جنگجویان و خانواده های باقیمانده خود است تا زمان بخرد. موتلو چیویراوغلو، از تحلیلگران ترک می گوید: «اگر آن ها واقعاً می خواستند تسلیم شوند تا حالا تسلیم شده بودند و اگر می خواستند بجنگند تا حالا این کار را کرده بودند. این تاخیر یک تلاش عمدی، شاید به منظور آماده شدن برای چیزی دیگر باشد که هنوز معلوم نیست چیست». بازمانده های خلافت داعش اکنون در کنار رود فرات بین نیروهای دموکراتیک سوریه و نیروهای دولت سوریه گرفتار شده اند.

 
ژنرال ژوزف ووتل فرمانده نیروهای آمریکایی در جنگ علیه داعش نیز می گوید که این پایان داعش نخواهد بود: «کاهش فیزیکی قلمرو خلافت یک دستاورد بزرگ نظامی است اما نبرد علیه داعش و تندروی خشونت آمیز هنوز فاصله زیادی با تمام شدن دارد. چیزی که ما اکنون می بینیم تسلیم شدن داعش به عنوان یک سازمان نیست بلکه یک تصمیم منطقی برای حفظ امنیت خانواده ها و حفظ توانمندی هایشان با استفاده از فرصت ها در کمپ ها برای اشخاصی که جابجا شده اند و رفتن به مناطق دور دست و صبر کردن برای زمان مناسب و بازگشت مجدد».

 
 در حالی که کشورهای غربی از پذیرش شهروندان خود که در سال های گذشته به داعش پیوسته و اکنون با پایان خلافت داعش قصد و درخواست بازگشت به کشورهای خود را دارند سر باز می زنند، نیروهای دموکراتیک سوریه می گویند که امکانات و شرایط کافی و لازم برای نگهداری از این همه نظامی و غیرنظامی داعشی را ندارند و باید کشورها شهروندان خود را پذیرفته و در کشور خود محاکمه کنند. با این وجود کشورهای غربی تاکنون با این خواسته موافقت نکرده و این موضوع نشان می دهد که تفکر و ایدئولوژی داعشی که در ذهن و قلب این زنان، مردان و کودکان نهادینه شده براحتی از بین نرفته و ممکن است هر لحظه مانند آتش زیر خاکستر باعث شگل گیری آتش بزرگ دیگری شود که این بار می تواند تمام دنیا و نه سوریه و عراق را به جولانگاه داعش و تفکر داعشی تبدیل کند.

 
کشورهای غربی می خواهند این غده سرطانی در عراق و سوریه کنترل شده و باقی بماند و به دیگر کشورهای جهان سرایت نکند. اما نیروهای کُرد بر این باورند که باید دادگاهی شبیه دادگاه نورنبرگ در پایان جنگ جهانی دوم تشکیل شده و به اتهامات افرادی که با داعش همدست بوده اند رسیدگی شود. در روزهای آینده آخرین پایگاه داعش در باغوز نیز تصرف خواهد شد اما قصه داعش هنوز فاصله زیادی با پایان دارد. 

جزئیات جدید پرونده مرجان شیخ‌الاسلامی از زبان دادستان تهران

 
 در تازه‌ترین اظهار نظر درباره پرونده فساد پتروشیمی در ایران، دادستان تهران روز سه‌شنبه اعلام کرد که هنوز بخشی از این پرونده «مفتوح» است که این بخش «سنگین» و مرتبط با متهمان «فراری»، از جمله مرجان شیخ‌الاسلامی، است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان، روز سه‌شنبه، ۲۱ اسفند، همچنین ضمن انتقاد از گزارش رسانه‌ها درباره پرونده فساد پتروشیمی مدعی شد که در این پرونده «اختلاسی در کار نیست» و متهمان از پول‌ها «سوء استفاده کرده‌اند».
وی گفت: «این پرونده بخش مفتوحی دارد و پرونده سنگینی است و یک بخش‌هایی از ارقام در خارج از کشور بوده است و برخی از متهمان مثل آن خانم از سال ۹۱ که پرونده تشکیل شده از کشور فرار کرده است.»
آقای جعفری دولت‌آبادی همچنین اعلام کرد که اگر خانم شیخ‌الاسلامی «به ایران بیاید یا از طریق پلیس بین‌الملل تحت تعقیب قرار گیرد، جزء متهمان اصلی پرونده است».
رضا حمزه‌لو، متهم ردیف اول این پرونده، به عنوان شریک تجاری مرجان شیخ‌الاسلامی، دیگر متهم این پرونده، در ترکیه چند شرکت تاسیس کرده و به برخی افراد دیگر هم دستور داده که برای دور زدن تحریم‌ها، در خارج از ایران شرکت‌هایی را تاسیس کنند.
مرجان شیخ‌الاسلامی مدیرعامل سابق خبرگزاری خصوصی میراث فرهنگی در نخستین خبر از این دادگاه به عنوان متهم ردیف ششم معرفی شد، اما در جلسات دادگاه به عنوان «شریک اصلی» رضا حمزه‌لو معرفی شده است.
او ساکن کانادا است اما به گفته قاضی پرونده «برای این متهم و دو متهم دیگر این پرونده که در ایران نیستند وکیل در دادگاه حضور دارد».
خانم شیخ‌الاسلامی مالک ۵۰ درصد از شرکت «دنیز» بوده که با سرمایه ۷۵۰ هزار لیر در شهر استانبول به ثبت رسیده است. ۵۰ درصد دیگر این شرکت را رضا حمزه‌لو داشته است.
شرکت دنیز از جمله در استانبول با سعید کریمیان و جم‌تی‌وی هم ارتباط تجاری داشت.
دادستان تهران روز سه‌شنبه همچنین ضمن انتقاد از گزارش رسانه‌ها درباره این پرونده افزود: «یک پرونده فساد که برای ما فرصت بود که به مردم اعتماد بدهیم... تبدیل به تهدید کردند و ذهن مردم را خراب کردند و گفتند همه بردند و اختلاس کردند.»
آقای جعفری دولت‌آبادی همچنین گفت که در پرونده بازرگانی پتروشیمی «اختلاسی در کار نیست» و متهمان از پول‌ها «سوء استفاده کرده‌اند». او تفاوت این دو را در این پرونده به‌روشنی توضیح نداد.
بر اساس گزارش‌ها و سخنان رضا حمزه‌لو، متهم ردیف اول این پرونده، متهمان این پرونده در دور زدن تحریم‌ها نقش داشته‌اند.
در همین حال به گفته آقای جعفری دولت آبادی، متهمان بر اساس تعهد خود باید اجناسی را به ایران وارد می‌کردند اما «نکردند و شرکت‌هایی در آلمان و ترکیه و دوبی درست کردند و بخشی از دلارها را به حساب‌های خود ریختند».
وی در عین حال اضافه کرد: «اتفاقی که جرم شده این است که متهمان استفاده‌های شخصی کرده‌اند و مجموع پول‌هایی که برداشته‌اند ۲۲ میلیون یورو و ۱۵ میلیون دلار و مبلغ ریالی آن حدود ۶۵ میلیارد تومان است».
به گفته دادستان تهران، در پرونده پتروشیمی متهمان باید ارزهای ناشی از فروش محصولات پتروشیمی را به بانک مرکزی می‌دادند، اما متهمان می‌گویند که قانون آنها را مکلف نکرده که حتما ارز تحویل بدهند.
در دادگاه این پرونده اعلام شده که متهمان پس از فروش محصولات پتروشیمی، ارز ناشی از این معامله را در حساب‌های شخصی خود در خارج نگه می‌داشتند ولی معادل آن را در ایران و از طریق منابع داخلی خریداری کرده و به حساب فروشنده اصلی واریز می‌کرده‌اند.
دادگاه این پرونده در شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده‌ای داشته است.
در گزارش‌های منتشر شده در شبکه‌های مجازی و تصاویر منتشر شده از سایت سازمان خیر اسلامی (سخا)، وابسته به مجمع جهانی تقریب مذاهب، از رضا حمزه‌لو به عنوان مدیر عامل این سازمان نام برده شده است.
مجمع تقریب مذاهب اسلامی ریاست او بر این سازمان وابسته به خود را تکذیب نکرده است.
این نهاد روز دوشنبه ۲۰ اسفند در اطلاعیه‌ای همچنین اعلام کرد که آقای حمزه‌لو یک سال رئیس کمیسیون اقتصاد‌ی «کنفرانس بین‌المللی وحدت» بوده و روسای کمیسیون‌های این کنفرانس توسط نهادهای دیگر و «شخصیت‌های برجسته» جمهوری اسلامی معرفی می‌شوند.

۱۳۹۷/۱۲/۱۹

یادداشت‌ مهدی خلجی درباره اتهامات رسانه‌ای اخیر به همسرش

khalji_031019.jpg
سرها بریده بینی بی‌جرم و بی‌جنایت
چهل سال پیش، در این روزها، پرتیراژترین روزنامه‌های «معتبر» کشور، عکسِ جنازه‌های تیرباران‌شده مقاماتِ عالی و میانی دوران پهلوی را در صفحه اوّل منتشر کردند:
سینه‌های شکافته، صورت‌های از هم پاشیده، بدن‌های لُخت و لِهیده. بیشترِ مردم با شور و شعفی شهوانی روزنامه‌ها را می‌خریدند و از تماشای جسدهای بی‌جان لذّتی تیره در تن‌شان تیر می‌کشید. وزیرخارجه وقت، ملّی‌گرایِ مذهبی معروف، در رادیو بی‌بی‌سی، از اعدامِ بی‌محاکمه آن‌ها دفاعی جانانه کرد. حزب توده و دیگر گروه‌های چپ‌گرا از «رهبر محبوب خلق» می‌خواستند که بر سرعت و شدّت اعدام‌ها بیفزاید. آیت الله خمینی می‌گفت «ملّت» جرمِ «آن‌ها» را محرز می‌داند و نیازی به دادگاه و دادرسی نیست. صادق خلخالی «انقلابی»ترین شخصیت‌ محبوب شده بود. هفت‌تیرکشی جذّابیتی اروتیک داشت و عکس انداختن با اسلحه ژ۳، بیش از عضلات ورزیده و برآمده، اوج مردانگی را به نمایش می‌گذاشت. مردم در مصادره املاک و اموال «طاغوتی»ها از حکومتِ نوپا سبقت می‌گرفتند. هیچ وقت تا این اندازه، غارت خانه‌ها و کارخانه‌های شخصی مشروع و موجّه به نظر نمی‌آمد. کافی بود در کوچه و خیابان کسی فریاد می‌زد و رهگذری را «ساواکی» می‌خواند. فوجی از مردم سرش می‌ریختند و تا لب مرگ کتک‌اش می‌زدند. شناسایی و برخورد با «ضدّانقلاب» وظیفه عمومی رسانه‌‌ها و عموم مردم به شمار می‌رفت. فردی انقلابی خوانده می‌شد که حیوانِ زورمند و غرّان و درّانِ درونِ خود را نشان می‌داد و خشمِ یک تاریخ و یک ملّت را یک‌تنه در مشت‌های گره‌زده‌اش می‌فشرد. رفتارِ آرام، اندیشیدن منطقی و داوریِ منصفانه اخلاقی نشانه ارتجاع و فسادِ سیاسی دانسته می‌شد و صاحب‌اش را منزوی و مطرود می‌نمود.
چهل سال از آن روزها می‌گذرد، ولی دادگاه‌های انقلاب که تعطیل نشده‌اند هیچ، آتش انتقام‌جویی و روحیّه خشم‌آوری و خروشِ توده‌ای نیز ظاهراً فروننشسته است. حالا حتّی افراد عادی می‌توانند با رواج شایعه یا تحریف واقعیت در رسانه‌های اجتماعی «خبر» تولید کنند و حتّی کسی را که مطلوب نمی‌شمارند، هدف ترور شخصیّت بگیرند. نه فقط آرمان‌گرایی انقلابی مرده است که تعهد به واقعیت و فضیلتِ حقیقت‌جویی هم رنگ باخته است.
ما در عصر «پسا حقیقت» زندگی می‌کنیم. رسانه‌های عمومی و شخصی نه فقط بازتاب‌دهنده فاکت‌ها و واقعیت‌ها شمرده می‌شوند، که هرچه می‌گویند خود عین فاکت و واقعیت انگاشته می‌شود. هر توئیتی می‌تواند جنجالی خبری برانگیزد، بدون آن‌که خبری بدهد یا از رخدادی واقعی بگزارد. روزنامه‌ها می‌توانند تیتر درشت بزنند و از چیزی خبر بدهند که کمترین واقعیتی در آن نیست، چون می‌دانند که مردم به دلیلی شکّ می‌کنند، ولی بی‌دلیل باور می‌کنند. هر که بی‌خبرتر باشد، یقین بیشتری دارد.
عصر، عصرِ شهر فرنگِ رسانه‌های اجتماعی است و مخاطب دچار فتیشیمِ «توفانِ توئیتری»؛ به ویژه، در نظامی تمامیّت‌خواه که مرز میان نخبه و توده درنوردیده شده است. روزنامه‌نگار رفتاری عوامانه دارد و همان‌قدر سودای جست‌وجوی واقعیت و وسواس سنجیدنِ «اخبار» را دارد که عامیِ ناموخته و دور از حرفه.
***
در روزهای اخیر، خبری منتشر شد که انعکاس آن به شکل غریبی غیرعادی بود، چون بهترین بهانه را به دست می‌داد برای حمله به شخصی که مدّت‌ها از هر جهت در تیررسِ تیراندازان قرار داشت.
خبر این بود: «دادگاه ویژه رسیدگی به مفاسد اقتصادی، پرونده پتروشیمی را با چهارده متّهم بررسی می‌کند.» اما خبرِ مهم‌تر چیزی خارج از پرونده است: «متّهم ردیف ششم، مرجان شیخ الاسلامی آل آقا، همسر مهدی خلجی است.»
توپ‌چیانِ هر جناح، از هر جهت به وجد آمدند و فرصتی طلائی یافتند، زیرا من برای اصول‌گرایان، اصلاح‌طلب‌ام؛ برای اصلاح طلبان، براندازم؛ برای هواداران رضا پهلوی، مخالف براندازی‌ام؛ برای چپ‌ها، نیوکان و ترامپیست وجنگ‌طلب‌ام؛ برای براندازان استمرارطلب‌ام.
چرا؟ چون در قالب دل‌خواهِ هیچ‌کدام از این‌ گروه‌ها قرار نگرفته‌ام. همواره کوشیده‌ام با خودم صادق و با دیگران صریح باشم و نظرم را در زمینه دین و سیاست، بدون ملاحظات فرقه‌ای و گروهی، بی‌پروا بیان کنم. به هیچ جناح و طیفی تعلّق عاطفی و فکری و سازمانی نداشته‌ام. به همین سبب است که برای حمله به من همیشه به چیزی بیرون از آن‌چه نوشته‌ و گفته‌ام، نیاز داشته‌اند. تلاش من برای جلوگیری از حمله نظامی به ایران را دفاع از تحریم‌ها و دشمنی با مردم عادی وانموده‌اند و آن‌قدر این تهمت را تکرار کرده‌اند که در اذهان ساده و بی‌خبر به واقعیتی بدیهی بدل شده است. یک‌جا از حمله نظامی دفاع نکرده‌ام، ولی آن‌قدر برچسب «جنگ‌طلب» را پشت نام من آورده‌اند که کسی رغبت و همّتِ خواندنِ نوشته‌ها و تحقیق در گفته‌های من را نداشته باشد. آن‌قدر مرا به اصلاح‌طلبی و استمرارطلبی متّهم کرده‌اند که انگار نه انگار بیست سال است درباره ماهیّت توتالیتر جمهوری اسلامی می‌گویم و می‌نویسم.
حال یک طرف من هستم که هیچ ارتباطی با پرونده پتروشیمی ندارم، و متّهم ردیف ششم آن که به لطف رسانه‌ها نام وی از همه متّهمان برجسته‌تر شده و بر آنان سایه انداخته است. طرف دیگر هم دادگاهی است که نه تنها به سرانجام نرسیده که اصلِ وجاهت قانونی آن زیر سئوال است.
راستی چه رازی است که وقتی به پرونده‌های مفاسد اقتصادی می‌رسد، فعّالان حقوق بشر و خبرنگاران داخل و خارج، یک‌باره به قوّه قضائیه و اخبار منابع رسمی اعتماد مطلق پیدا می‌کنند و حتّی مخالفان جمهوری اسلامی در این موارد، استثنائاً، در صداقت و عدالت دستگاه قضائی شکّ و شبهه‌ای روا نمی‌دارند؟ چرا این اعتماد به قدری است که گاه حتّی از خودِ قوّه قضائیه هم جلوتر می‌افتند و مثلاً جایی که دادگاه کسی را متّهم می‌کند، آن‌ها پیشاپیش وی را محکوم و مجرم می‌دانند و حالا که دست‌شان به مجازاتِ او نمی‌رسد، در دل طناب دار او را می‌بافند؟ چرا به متّهم که هیچ، به خانواده و حریم خصوصی او رحم نمی‌کنند و از انتشار تصویر فرزند خردسال و خانه محل اقامتِ او در اینترنت نمی‌گذرند و آن‌ها را به مرگ تهدید می‌کنند؟
برای نمونه، از نظر جوانانِ جویای نام و پهلوی‌پرستِ فرشگرد، قوّه قضائیه گویا به دو بخش تقسیم می‌شود: بخش عادلی که به پرونده‌های اقتصادی می‌پردازد و بخش ناعادلی که به پرونده‌های سیاسی و حقوق بشری رسیدگی می‌کند. درباره هر پرونده‌ قضائی شائبه سیاسی بودن وجود دارد، اما در هیچ پرونده‌ اقتصادی، شبهه پرونده‌سازی و سیاسی‌کاری مطرح نیست. ظاهراً در پرونده‌های اقتصادی هیچ‌گونه عملی خلاف رویّه قضائی و مقتضای عدالت و انصاف صورت نمی‌گیرد.
در پرونده پتروشیمی، خانم مرجان شیخ الاسلامی، متّهم ردیف ششم است که فقط بنا به اقاریر متّهم ردیف اول در زندان، پای او به این پرونده کشیده شده و به صورت غیابی محاکمه می‌شود. این پرونده متعلّق به هشت سال پیش است که روشن نیست چرا تا امروز رسیدگی به آن به عهده تعویق افتاده است. حال، پس از دستورِ آیت الّله خامنه‌ای برای تشکیل دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی، این دادگاه عهده‌دار رسیدگی به آن شده است. این دادگاه مثل دیگر دادگاه‌های ویژه در جمهوری اسلامی غیرقانونی است و روند دادرسی در آن از رویّه معمول قضائی پیروی نمی‌کند. حقوق‌دانان به ایرادهای حقوقیِ پرونده‌هایی که طی مدّت برقراری این دادگاه در آن رسیدگی شده و به صدور حکم منجرّ شده‌اند، اشاره کرده‌اند. بنابراین، ما با دادگاهی کمابیش صحرائی روبه‌رو هستیم که متّهمان حتّی از حقوقی که قوانین جمهوری اسلامی به رسمیّت می‌شناسد، برخوردار نیستند.
من نه در مسائل حقوقی تخصّصی دارم، نه از جزئیات این پرونده آگاهم. ولی آن‌چه منابع رسمی قضائی می‌گویند با آن‌چه غوغاپیشگانِ فضای مجازی وانموده‌اند، تفاوتی فاحش دارد.
پرونده پتروشیمی با چهارده متّهم، به گفته قاضی پرونده، درباره «اخلال در نظام اقتصادی» است، نه «اختلاس». گرچه خود این مفهوم اخلال هم روشن نیست و سابقه حقوقی ندارد. متّهم اصلی نیز مدیر سابق شرکت پتروشیمی است و نقل و انتقالاتِ مالی مربوط به این شرکت زیر نظر وی انجام شده است.. خانم شیخ الاسلامی، نه کارمند این شرکت بوده نه هیچ قراردادی با این شرکت داشته است. قاضی پرونده به خبرگزاری میزان گفته است: «رقم اصلی اخلال در نظام اقتصادی کشور ۶ میلیارد و ۶۵۶ میلیون یورو است؛ اما به این معنا نیست که تمام این رقم توسط متهمان تصاحب شده باشد.» در این میان، هنوز موردِ اتّهامِ خاصِّ خانم شیخ الاسلامی هم معلوم نیست و باید منتظر جلسه‌های بعدی دادگاه ماند. به عبارت دیگر، هنوز نمی‌دانیم دادستان، خانم شیخ الاسلامی را دقیقاً به چه اخلالی در نظام اقتتصادی کشور متهم کرده و برای آن چه مدارکی جز اقاریر متّهمان دیگر در دست دارد.
از این‌گذشته، در هر شرایط عادی و عادلانه‌ای، متّهم می‌تواند از خود دفاع کند. تا زمانی که دفاعیّات متّهم شنیده نشود، معلوم نیست که مدّعیات مدّعی العموم مطابق با واقع باشد. ممکن است او به مدارک کافی دسترسی نداشته یا از بخشی از واقعیّت اطّلاع کافی نداشته باشد.
بنابراین، شتابِ سرسام‌آور رسانه‌های داخل و خارج برای برچسب‌زنی و نتیجه‌گیری، ضرورتاً، به معنای دل‌سوزی آنان برای اموال عمومی و از سرِ حقیقت‌جویی روزنامه‌نگارانه نیست و چه بسا در مورد برخی رسانه‌ها به معنای افترا تلقی شود که در آن صورت، حق متهم برای شکایت از چنین رسانه‌هایی، به ویژه اگر در کشورهای قانون‌مدار باشند، محفوظ است.
راست آن است که ما با پدیده همکاری رسانه‌های جریان اصلی با اوباشی‌گری رسانه‌ای، به ویژه در فضای مجازی، روبه‌روییم که گرچه حکومت از آن سود می‌برد، صحنه‌گردانِ اصلی آن از مردم عادی و شماری روزنامه‌نگار و فعّال حقوق زن و حقوق بشر و بخشی از ارتش سایبری جمهوری اسلامی است. این اوباشی‌گری، یادگارِ محاکمه‌های انقلابی و چند دقیقه‌ای چهل سال پیش است و در حال بدل شدن به مانعِ عمده‌ای بر سر برقراری دموکراسی و پیوند زدن درخواستِ حقوق بشر با غوغاسالاری است.
***
به ویژه در پانزده سال گذشته من آماج حملاتِ سیاسیِ همه گروه‌های سیاسی بوده‌ام. اصول‌گرا و اصلاح‌طلب به یک‌سان از گفته‌ها و نوشته‌های من به خشم آمده‌اند. سلطنت‌طلب‌ها، مجاهدین خلق و بسیاری از فعّالان چپ همواره مرا در صف دشمنان خود تعریف کرده‌اند و بی‌دریغ به تخریب شخصیّت و تبلیغاتِ مسموم علیه من برخاسته‌اند. بی‌دینان به همان اندازه از آثار من آزرده‌اند که دین‌داران. در ماجرای اخیر هم، جوانانِ پرشورِ فرشگرد که از مقاله «چرا در ایران انقلاب نمی‌شود؟» برآشفته‌اند، با چپ‌های مدافعِ پابرهنگان و رسانه‌های دولتی و غیردولتی جناح‌های مختلف در ایران، همه دست در دست هم دادند و توفانی رسانه‌ای علیه من به راه انداختند. هر گروهی در این محاکمه صحرائی و انقلابی، از اثباتِ «فسادِ مالی» من، نتیجه دلخواهِ خود را می‌گیرد.
اجماعِ عجیب و نادر گروه‌های متضاد برای ترور شخصیّت من را بهای استقلالی می‌دانم که در نظر و عمل داشته‌ام و کار فکری خود را به طلب و طمعِ این و آن نیالوده‌ام. اگر با گروهی دادوستدی داشتم، چنین جدّیتی در توافقِ همگانیِ طرفداران جمهوری اسلامی و مخالفان آن‌ها برای هدف گرفتنِ من پدید نمی‌آمد.
تنهاییِ من پیامدِ ناگزیرِ راهی است که خود برگزیده‌ام. سرگذشتِ بسیاری از تنهایان را خوانده‌ام. از آن‌ها آموخته‌ام که وجدانِ اخلاقی و شجاعت فکری، آن‌قدر اهمیّت و فضیلت دارند که هرگز نباید آن را با محبوبیّت عمومی و رضایتِ قدرت‌مدارانِ هیچ عرصه‌ای معامله کرد. بدان‌چه گفته‌ام و نوشته‌ام باور داشته‌ام و از این پس نیز چنان‌که می‌اندیشم، زندگی می‌کنم و قلم می‌زنم.
این چند کلمه را هم برای کسانی نوشتم که یا به من اعتماد دارند یا در پی تحقیق و حقیقت‌اند، کسانی که سخن‌ها را از سرچشمه می‌شنوند و می‌سنجند، و مفتون و مرعوبِ نقلِ بدخواهان و طعن کینه‌توزان و عملیّات سربازان گمنام نمی‌گردند؛ وگرنه سخنِ من در تروریست‌های رسانه‌ای یا دنباله‌روان بی‌فکرِ امواجِ اوباشی‌گری‌ اثری نمی‌گذارد. هیچ امید ندارم که جشنِ دروغِ کسانی را با تک‌صدای خود برهم زنم که به انگیزه‌های سیاسی یا دشمنی‌های شخصی، دور آتشِ شایعه، هلهله‌کنان می‌رقصند.

همتی نقش دلار ۴۲۰۰ تومانی در گرانی و رانت‌خواری را تایید کرد

رئیس کل بانک مرکزی می‌گوید تخصیص دلار دولتی به واردات کالاهای اساسی به افزایش قیمت‌ها و رانت‌خواری دامن زده است. به گفته همتی سود اختصاص ارز ارزان به واردات، فقط نصیب واسطه‌ها و رانت‌خواران می‌شود. 

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران
عبدالناصر همتی در یادداشتی که روز گذشته (شنبه ۱۸ اسفند) در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد با اشاره به ناکارآمدی سیاست تک‌نرخی اعلام کردن بهای ارز، نوشته که اختصاص دلار به بهای رسمی برای واردات کالاهای اساسی خیلی زود از اهداف اعلام شده فاصله گرفته است.
در پی نوسان‌های شدید بهای دلار و دیگر ارزهای معتبر خارجی در بازار آزاد ایران که از ماه‌های پایانی سال گذشته آغاز شد، تیم اقتصادی دولت حسن روحانی اعلام کرد که قیمت دلار از ۲۱ فروردین ۴۲۰۰ تومان خواهد بود و خرید و فروش ارز به قیمت‌هایی مغایر با بهای رسمی جرم محسوب می‌شود.
به نام مصرف‌کنندگان، به کام رانت‌خواران
دولت مهم‌ترین انگیزه تک‌نرخی کردن بهای ارز را مقابله با گرانی و افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها از طریق اختصاص دلار ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی اعلام کرد. این سیاست از همان ابتدا با انتقادهای زیادی از سوی کارشناسان و اقتصادانان روبرو شد که معتقد بودند با این کار رانت‌خواران فربه‌تر می‌شوند اما گرانی مهار نمی‌شود.
رئیس کل بانک مرکزی بر این ارزیابی مهر تائید زده و در یادداشت خود نوشته است: «موانع و مشکلات سیستم توزیع موجب شده که علی‌رغم تأثیر اولیه ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی در کنترل تأثیر شوک طرف عرضه، معایب آن به تدریج آشکار گشته و با افزایش قیمت آن‌ها در بازار، ضمن ایجاد رانت، موجب افزایش سطح عمومی قیمت‌ها شده است.»
همتی در ادامه می‌نویسد: «در واقع اختصاص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی به علت طبیعت بازار در اقتصاد و ضعف سیستم توزیع و نظارت، نتوانسته در میان مدت از افزایش قیمت آن‌ها جلوگیری کند و لذا تدریجاً در بیشتر موارد یارانه از مصرف کننده فاصله گرفته و نصیب واسطه‌ها شده است.»
روزنامه دنیای اقتصاد در شماره روز یک‌شنبه. ۱۹ اسفند خود یادداشت اینستاگرامی رئیس بانک مرکزی را نشانه ناامیدی دولت در اقناع منتقدان در مورد کارآمدی سیاست‌های ارزی در مقابله با گرانی ارزیابی کرده و احتمال می‌دهد پرونده دلار ۴۲۰۰ تومانی با آغاز سال جدید بسته شود.
بانک مرکزی در گزارشی که دی‌ماه به هیئت دولت ارائه کرد اعلام کرده بود که اختصاص ارز حمایتی به واردات کالاهای اساسی و دارو، جلوی رشد پرستاب قیمت آنها را گرفته است. این گزارش در عین حال اذعان می‌کرد که روند افزایش قیمت‌ها در مورد کالاهای وارداتی با ارز دولتی در آذرماه اندکی بیش از دیگر کالاها بوده است.
تورم بیشتر در کالاهای وارداتی با ارز دولتی
همتی یک هفته پیش در یک گفت‌وگوی تلویزیونی گفته بود که این روند در دو ماه بعدی نیز ادامه یافته و رشد قیمت در کالاهای مشمول ارز دولتی بیش از افزایش قیمت در کالاهای غیرمشمول بوده است. یادداشت اینستاگرامی روز شنبه نشان می‌دهد که او با توجه به این روند نسبت به ناکارآمدی سیاست‌های ارزی دولت یقین پیدا کرده است.
رئیس بانک مرکزی نوشت: «تشدید تحریم‌ها، بیشترین تأثیر منفی را بر اقشار کم درآمد و آسیب‌پذیر جامعه دارد. لذا طبیعی است که مهم‌ترین بحث‌های دولت و بانک مرکزی بر نحوه تأمین کالاهای اساسی و داروهای مورد نیاز مردم متمرکز شود.»
واقعیت‌های بازار ایران که گزارش‌های رسانه‌ای بسیاری آن را تائید می‌کند حکایت از آن دارد که اغلب کالاهایی که با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌شوند به بهای محاسبه شده با قیمت دلار آزاد به مصرف‌کننده عرضه می‌شود. در ماه‌های گذشته گرچه بهای دلار برای واردکنندگان کالاهای اساسی ثابت بوده قیمت این کالاها متناسب با نوسان بهای ارز در بازار آزاد به شدت افزایش یافته است.
محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران روز یک‌شنبه در جمع خبرنگاران گفت: «ما به دولت هشدار داده بودیم که دلار ۴۲۰۰ تومانی مشکلات رانتی به وجود خواهد آورد اما متأسفانه در ماه‌های گذشته این روال ادامه پیدا کرد و ضمن اینکه برای تولید کنندگان در تأمین مواد اولیه محدودیت‌هایی شکل گرفت، در عین حال تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم نیز با مشکل مواجه شد و قیمت‌ها افزایش یافتند.»
«دلار بالای ۱۰ هزار تومان واقعی نیست»
او می‌گوید قیمت دلار بالاتر از ۱۰ هزار تومان "واقعی و اقتصادی" نیست و باید در این وضعیت تغییری به وجود بیاید. بهای هر دلار آمریکا در بازار آزاد ایران در حال حاضر بیش از ۱۳ هزار تومان است.
همتی هفته گذشته یکی از علت‌های نوسان شدید بهای ارز در ماه‌های گذشته را بازنگرداندن حدود ۶۵ درصد از منابع حاصل از صادرات غیر نفتی توسط صادرکنندگان عنوان کرده بود.
به گزارش خبرگزاری ایسنا لاهوتی می‌گوید تا چند هفته قبل امکان استفاده از برخی روش‌ها برای بازگشت ارز صادراتی وجود نداشت اما با تصمیمات اخیر دولت شرایط بهبود نسبی پیدا کرده و "از این رو ما به سال آینده بدبین نیستیم اما بهبود شرایط منوط به تغییر و تحولات جدی در سیاست‌های اجرایی خواهد بود".
مطابق آمار گمرک میزان صادرات "غیرنفتی" ایران در ۱۱ ماه گذشته با احتساب میعانات گازی و محصولات پتروشیمی حدود ۴۰ میلیارد دلار بوده است. لاهوتی برآورد می‌کند این رقم تا پایان سال به ۴۱ میلیارد دلار برسد و می‌افزاید با توجه به این که میزان واردات در آمار رسمی ۳۸ میلیارد و ۵۰۰ هزار دلار اعلام شده تراز تجاری کشور در سال جاری مثبت خواهد بود.
احتمال وداع با دلار ۴۲۰۰ تومانی
گرچه دولت تاکنون درباره تجدید نظر در سیاست‌های بانکی و ارزی خود خبری منتشر نکرده و شماری از مسئولان همچنان تک‌نرخی اعلام کردن بهای ارز را در مهار قیمت‌ها موثر می‌دانند، یادداشت اینستاگرامی رئیس کل بانک مرکزی را می‌توان آغازی بر پایان این سیاست تلقی کرد.
همتی با تاکید بر آشکار شدن معایب اختصاص دلار ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی نوشت: «بانک مرکزی با جدیت دنبال آسیب‌شناسی این موضوع بوده و با ارائه گزارشات لازم، پیگیر موضوع است. دولت نیز مسئله را در دستور کار خود دارد و طبعاً تصمیم مناسب را در این خصوص اتخاذ خواهد کرد.»
عبدالناصر همتی، که از دولت پنجم به این سو در تمام دولت‌ها مسئولیت‌های مهمی بر عهده داشته مرداد ماه امسال و پس از برکناری ولی‌الله سیف، به عنوان جانشین او رئیس کل بانک مرکزی شد. از زمان ریاست همتی بر این بانک بهای دلار و دیگر ارزهای معتبر در بازار آزاد روندی کاهشی پیدا کرد اما نوسان‌ها و افزایش قیمت‌ها در ماه‌های اخیر ادامه داشته و شدت گرفته است.