۱۴۰۱/۰۵/۰۴

نخست‌وزیر سابق اسرائیل: دیگر با حمله نظامی نمی‌شود جلو هسته‌ای شدن ایران را گرفت

 
نخست‌وزیر سابق اسرائیل در این مقاله یادآوری کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، ۹ ماه پیش گفته بود که اگر برجام ظرف چند هفته احیا نشود، شاید اصلا ارزش احیا نداشته باشد
ایهود باراک، نخست‌وزیر سابق اسرائیل، در مقاله‌ای در مجله «تایم» آمریکا گفت که برنامه هسته‌ای ایران به قدری پیشرفت کرده است که دیگر نمی‌توان با حمله نظامی ساده جلو آن ‌را گرفت. باراک در این مقاله یادآوری کرد که خروج آمریکا از برجام، به ایران امکان پیشرفت قابل توجه هسته‌ای داده است. باراک می‌گوید در سال ۲۰۱۸ ایران ۱۷ ماه با سلاح هسته‌ای فاصله داشت، و امروز احتمالا کمتر از ۱۷ روز.
مقاله باراک در حالی منتشر می‌شود که محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، روز دوشنبه،۲۵ ژوئیه (۳ مرداد ۱۴۰۱)، اعلام کرد که ایران همچنان دوربین‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را خاموش نگه می‌دارد، مگر اینکه برجام احیا شود.
نخست‌وزیر سابق اسرائیل در این مقاله یادآوری کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، ۹ ماه پیش گفته بود که اگر برجام ظرف چند هفته احیا نشود، شاید اصلا ارزش احیا نداشته باشد. باراک نوشت: «این واقعیت امروز بیش از پیش صدق می‌کند. ایران همچنان به غنی‌سازی اورانیوم ادامه داده است و از کشوری که روسیه قرار بود بر آن نظارت کند، به کشوری تبدیل شده است که به روسیه پهپاد مسلح می‌دهد.» او در ادامه گفت که اینک توافق هسته‌ای تنها به درد نیازهای داخلی آمریکا و ایران می‌خورد.
باراک تاکید کرد که تابستان امسال، ایران به دولت «آستانه هسته‌ای» بدل می‌شود. البته رسیدن به بمب و قرار دادن آن بر کلاهک موشکی، همچنان ۱۸ تا ۲۴ ماه طول خواهد کشید، اما این اقدامات در کارگاه‌ها و آزمایش‌های کوچک انجام می‌شوند و قابل ردگیری نیستند. او تاکید کرد که حتی اگر حکومت ایران برای جلوگیری از تحریم‌های بیشتر، چنین چیزی را علنی نکند، واقعیت این است که «ایران پس از بیش از ۲۰ سال تلاش، در آستانه گذشتن از نقطه بی‌بازگشت و عضویت در «باشگاه هسته‌ای» است. خواست حکومت آخوندی از اول هم همین بوده است».
نخست‌وزیر سابق اسرائیل، ایران را با کره شمالی و پاکستان مقایسه کرد که به‌رغم مخالفت تمام جهان، به سلاح هسته‌ای رسیدند؛ درست برعکس لیبی و آفریقای جنوبی که تحت فشار جهانی، به برنامه‌های هسته‌ای خود پایان دادند، و حکومت‌های بعثی سوریه و عراق که برنامه‌های هسته‌ای‌ آن‌ها در اثر حمله‌های هوایی اسرائیلی‌ها در سال‌های ۱۹۸۱ و ۲۰۰۷، خاتمه یافت. با این حال، او تاکید کرد که برنامه هسته‌ای ایران بسیار پیشرفته‌تر از عراق ۱۹۸۱ و سوریه ۲۰۰۷ است.
باراک افزود که «به دلایل توضیح‌‌ناپذیر»، پس از خروج ترامپ از برجام، آمریکا و اسرائیل طرحی تهیه نکردند که بتواند با حمله به برنامه هسته‌ای ایران، آن‌ را چند سال عقب اندازد. اما با توجه به پیشرفت‌های کنونی برنامه هسته‌ای ایران، چنین چیزی دیگر ممکن نیست؛ همان‌طور که در مورد کره شمالی دیگر ممکن نبود.
باراک نوشت: «واقعیت این است: هم اسرائیل و هم البته آمریکا، می‌توانند در آسمان ایران علیه این یا آن سایت یا تجهیزات عملیات کنند و نابودش کنند. اما وقتی ایران عملا به دولت آستانه هسته‌ای بدل شود، این نوع حمله دیگر نمی‌تواند هسته‌ای شدن ایران را به تاخیر اندازد.» نخست‌وزیر سابق اسرائیل گفت چنین حمله‌ای حتی می‌تواند ایران را بیشتر به سوی دستیابی به بمب سوق دهد، و«میزانی مشروعیت بر بنیان دفاع از خود» به آن بدهد.
این سیاستمدار با سابقه گسترده نظامی که وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش سابق بوده است، گفت اگر ۱۲ سال پیش یا چهار سال پیش به ایران حمله شده بود، خطر جنگ وجود داشت اما جلو برنامه هسته‌ای ایران هم گرفته می‌شد. اما در حال حاضر حمله «تمام خطرات جنگ را (به‌ویژه برای اسرائیل) دارد، ولی تنها امکانی اندک برای به تاخیر انداختن برنامه هسته‌ای ایران».
باراک گفت، تنها راه مطمئن برای توقف برنامه هسته‌ای ایران، «اولتیماتوم دیپلماتیک با پشتیبانی جدی تهدید به جنگ وسیع» است، و افزود: «امیدوارم چنین چیزی هنوز واقع‌گرایانه باشد.» او افزود که در غیر این صورت، توازن امنیتی خاورمیانه شدیدا به هم می‌ریزد. در عین حال، او تاکید کرد که خطر هسته‌ای بیشتر در دراز‌مدت برای اسرائیل خطرناک است، و افزود: «آخوندهای ایران تندروند، اما احمق یا دیوانه نیستند. آن‌ها نمی‌خواهند به عصر حجر برگردند. درست برعکس. ایران می‌خواهد با قابلیت هسته‌ای، بقای حکومت خود را تضمین کند.»
مقاله سپس به عواقب هسته‌ای شدن ایران می‌پردازد؛ مثلا حرکت احتمالی عربستان سعودی، ترکیه و مصر به سوی سلاح هسته‌ای، و پخش وسیع‌تر سلاح‌های هسته‌ای. باراک گفت که در مواجهه با این واقعیت، باید هر کاری که ممکن باشد، برای حفظ نظام «معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای» انجام داد؛ از جمله توافق با ایران، حتی اگر توافقی قابل شک باشد. اما واشنگتن در ضمن باید «باشگاه کوچکی» از دولت‌هایی همچون اسرائیل تشکیل دهد تا با هماهنگی اطلاعاتی، مطمئن باشند که تحولات هسته‌ای ایران کاملا رصد می‌شود و از عملیات‌های محرمانه تا سیاست‌گذاری عمومی، اقداماتی هماهنگ علیه آن انجام می‌شود. باراک افزود که اسرائیل در ضمن باید با کمک آمریکا به توان نظامی لازم برای «حمله مستقل به برنامه هسته‌ای، در صورتی ‌که هر دو دولت کاملا متقاعد به ضروری بودن مطلق آن باشند»، دست یابد. باراک تاکید کرد که این وظیفه مشخصا باید بر دوش اسرائیل قرار گیرد، چون بحران هسته‌ای ایران شاید زمانی به لحظه حساس برسد که آمریکا در سایر نقاط جهان، از ونزوئلا تا تایوان، درگیر بحرانی دیگر باشد.
نخست‌وزیر سابق اسرائیل در پایان پیش‌بینی کرد که حکومت جمهوری اسلامی ایران همیشه سر کار نمی‌ماند، چرا که حکومت‌های انقلابی معمولا در نسل سوم خود سقوط می‌کنند و در مورد ایران، این به معنای دو دهه آینده است. باراک تاکید کرد: «مردم ایران، مردمان بزرگی‌‌اند و از سرآغاز تاریخ، ‌تمدنی بزرگ بوده‌اند. آنان تا همین ۴۵ سال پیش بهترین دوستان اسرائیل در منطقه بودند. ما باید محکم بایستیم و جمهوری اسلامی ایران را محدود کنیم. روزی خواهد رسید، روزی که امیدواریم هر چه زودتر بیاید، که این حکومت سقوط می‌‌کند و فصلی جدید گشوده می‌شود. بیایید با هم به سوی چنین هدفی حرکت کنیم.
ایرانیان انگلستان

۱۴۰۱/۰۴/۲۸

علی خامنه ای در مورد حمله به سوریه به اردوغان هشدار داد: «امنیت سوریه را امنیت خود بدانید»

 علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه در دیدار با رئیس جمهور ترکیه در مورد عواقب حمله نظامی به شمال سوریه به او هشدار داد و در مقابل وعده داد که تهران در مبارزه با تروریسم «مطمئنا» با ترکیه همکاری خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، روز سه‌شنبه، ۲۸ تیرماه، با رهبر جمهوری اسلامی دیدار کرد. وب‌سایت رسمی علی خامنه‌ای روز سه‌شنبه از این دیدار خبر داد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، شامگاه دوشنبه برای مذاکره با مقام‌های ایران و همچنین شرکت در نشست مشترک با همتایان روسی و ایرانی خود در راس هیئتی وارد تهران شد.
او صبح روز سه‌شنبه مورد استقبال رسمی همتای ایرانی خود، ابراهیم رئیسی، قرار گرفت و سپس دیداری با رهبر جمهوری اسلامی داشت.
به گزارش وب‌سایت رسمی رهبر جمهوری اسلامی که ساعتی بعد از این دیدار گزارشی منتشر کرد، آیت‌الله خامنه‌ای به رجب طیب اردوغان تذکر داده است که حمله نظامی به شمال سوریه «قطعاً‌ هم به ضرر سوریه، هم به ضرر ترکیه و هم به ضرر منطقه است».
طی بیش از یک ماه گذشته، رجب طیب اردوغان، رئیس ‌جمهور ترکیه، چندین بار تهدید کرده که کشورش عملیات نظامی جدیدی را علیه دو منطقه در شمال سوریه انجام خواهد داد و شبه‌نظامیان کرد این مناطق را که او آنان را «تروریست» توصیف می‌کند، هدف قرار خواهد داد.
جمهوری اسلامی از یک سو همانند ترکیه با گروه‌های کرد مسلح برخورد خشونت‌آمیز می‌کند و از سوی دیگر از آنجا که متحد رژیم بشار اسد در سوریه است، از تمامیت ارضی این کشور دفاع می‌کند.
دو منطقه‌ای که ترکیه قصد دارد به آن حمله کند بخشی از یک نوار حائل به عرض ۳۰ کیلومتر است که آنکارا قصد دارد آن را در امتداد مرز ترکیه و سوریه ایجاد کند.
سوریه به شدت با ایجاد چنین منطقه حائل مرزی مخالفت کرده است.
به پیروی از همین سیاست، علی خامنه‌ای روز سه‌شنبه با تاکید بر این که «ما امنیت ترکیه و مرزهای آن را امنیت خود می‌دانیم» خطاب به آقای اردوغان گفته است: «شما نیز امنیت سوریه را امنیت خود بدانید. مسائل سوریه را باید با مذاکرات حل کرد و ایران، ترکیه، سوریه و روسیه با گفتگو این مسئله را تمام کنند.»
به نوشته وب‌سایت خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در ادامه در پاسخ به درخواست رئیس‌جمهور ترکیه مبنی بر «همکاری ایران برای مبارزه با گروه‌های تروریستی» گفت: «ما در مبارزه با تروریسم مطمئناً با شما همکاری می‌کنیم.»
در دیدار روز سه‌شنبه، ابراهیم رئیسی نیز حضور داشته است، اما وب‌سایت خامنه‌ای هیچ اشاره‌ای به اظهار نظرهای او، اگر اظهار نظری کرده باشد، نکرده است.
دولت‌های ایران و روسیه در جنگ ۱۱ ساله سوریه برای بقای حکومت بشار اسد تلاش گسترده کرده‌ و به باور بسیاری از تحلیل‌گران اگر این تلاش گسترده نبود، رژیم آقای اسد هم دیگر وجود نمی‌داشت.
علی خامنه‌ای روز سه‌شنبه با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نیز دیداری خواهد داشت. هنوز گزارشی از ورود آقای پوتین به تهران منتشر نشده است.
Radiofarda

۱۴۰۱/۰۴/۲۵

آمریکا: روس‌ها برای بازدید از پهپادها به ایران سفر کردند

آمریکا می‌گوید روس‌ها اخیرا از پهپادهای قادر به حمل تسلیحات در ایران بازدید کرده‌اند تا از آنها در جنگ علیه اوکراین استفاده کنند. 
پوتین پروتکل ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا را امضا کرد. 
کاخ سفید روز شنبه ۱۶ ژوئیه (۲۵ تیر) اعلام کرد که مقامات روسیه در روزهای ۸ ژوئن و ۱۵ ژوئیه (۱۸ خرداد و ۲۴ تیر) در فرودگاه کاشان در استان اصفهان از شماری از پهپادهای ایران بازدید کردند. آمریکا همچنین تصاویر ماهواره‌ای از پهپادهای شاهد-۱۹۱ و شاهد-۱۲۹ را که در حال نمایش و پرواز در این فرودگاه بودند، منتشر کرد؛ در حالی که هواپیمای هیئت روسی نیز روی زمین نشسته بود.
این گزارش در روزی منتشر شده که قرار است جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در نشست شورای همکاری خلیج فارس (شامل عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، قطر، عمان و کویت) شرکت کند. بر اساس گزارش‌ها، در این نشست رهبران کشورهای مصر، اردن و عراق نیز حضور خواهند داشت. دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید می‌گوید که دولت آمریکا به اطلاعاتی دست یافته که نشان می‌دهد ''ایران در حال آماده‌سازی چند صد پهپاد برای روسیه است.'' او افزود: «ارزیابی ما این است که روسیه اخیرا مجموعه‌ای از پهپادها با قابلیت حمله را از ایران دریافت کرده است.» سالیوان با اشاره به انتشار تصاویر پهپادهایی که هیئت روسی از آنها بازدید کرده، می‌گوید این، ''نشان‌دهنده علاقه مستمر روسیه به دستیابی به پهپادهای ایرانی با قابلیت حمله است.'
 مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت مقامات آمریکایی بر این باور هستند که ماه ژوئن (خرداد)، "اولین باری بود که یک هیئت روسی از پهپادهای ایران در این فرودگاه بازدید می‌کرد." این مقام ارشد در دولت آمریکا هفته گذشته نیز گفته بود که ''ایران به سرعت خود را آماده می‌کند تا صدها وسایل نقلیه هوایی از جمله پهپادهای مسلح را به روسیه تحویل دهد.'' جمهوری اسلامی تاکنون بارها پهپادهای خود را در اختیار متحدان منطقه‌ای خود قرار داده است. از جمله آنها، حوثی‌های یمن هستند که بارها از موشک و پهپاد برای حمله به مراکزی در خاک امارات و تانکرهای نفتی این کشور، کشتی‌های تجاری، همچون نفتکش اسرائیلی مرسر استریت و خاک عربستان سعودی، مثل تأسیسات شرکت نفت دولتی آرامکو استفاده کرده‌اند.
امضای پوتین پای پروتکل منطقه آزاد تجاری بین ایران و اوراسیا آمریکا در حالی از بازدید مقام‌های روس از پهپادها در ایران پرده برداشته که روز گذشته (جمعه ۲۴ تیر) رسانه‌ها در ایران نوشتند رئیس‌جمهور روسیه، پروتکل ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا را امضا کرد. 
این پروتکل، هفته گذشته در مجلس دومای روسیه تصویب شده بود. 
اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل کشورهای قرقیزستان، ارمنستان، قزاقستان، بلاروس و روسیه است. پروتکل ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیشتر و در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ در شهر آستانه قزاقستان به امضا رسیده بود و ایران ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ کمتر از یک ماه پس از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین آن را تصویب کرد. حال، اجرای این پروتکل به امضای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز رسیده است. این پروتکل در صورت اجرا، تجارت میان تهران و مسکو را به میزان قابل توجهی تسهیل می‌کند و به گسترش بیشتر همکاری میان دو کشور می‌انجامد. در همین خصوص، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ایران هفته گذشته در دیدار با معاون نخست وزیر روسیه گفته بود که با تصویب و اجرای این پروتکل، ''زمینه‌های گسترده همکاری‌های اقتصادی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا با محوریت روسیه فراهم می‌شود.'' به این ترتیب، می‌توان گفت که همکاری‌های نظامی، اقتصادی و تجاری میان ایران و روسیه وارد مرحله جدیدی شده است.
DW

۱۴۰۱/۰۴/۱۹

بایدن: تا بازگشت ایران به برجام فشارها ادامه می‌یابد

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در آستانه سفر خود به خاورمیانه گفت تا زمانی که تهران آماده بازگشت به برجام نباشد، فشار‌های دیپلماتیک و اقتصادی را ادامه خواهد داد. بایدن در چند روز آینده به اسرائیل و عربستان سعودی سفر می‌کند.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در یادداشتی که در "واشنگتن‌پست" تحت عنوان "چرا من به عربستان سعودی سفر می‌کنم؟" منتشر کرد علت سفر خود به خاورمیانه را توضیح داده است.

بایدن در این یادداشت که شامگاه شنبه ۱۸ تیر منتشر شد، می‌نویسد خاورمیانه‌ای که او از آن بازدید می‌کند، پایدارتر و امن‌تر از خاورمیانه‌ در زمان روی کار آمدن دولتش بوده است.بایدن در مورد ایران هم می‌نویسد آمریکا با متحدان و شرکای خود در اروپا و سراسر جهان متحد شده تا به انزوای خود پایان دهد. بایدن تاکید می‌کند که این ایران است که اکنون و تا زمانی که به توافق هسته‌ای بازگردد، منزوی شده است.

رئیس جمهور آمریکا ادامه می‌دهد ماه گذشته بیش از ۳۰ کشور در محکومیت عدم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای به آمریکا پیوستند. 

بایدن ضمن اعلام آمادگی آمریکا برای بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ خاطرنشان کرد تا زمانی که تهران آماده بازگشت به برجام نباشد، فشار‌های دیپلماتیک و اقتصادی را ادامه خواهد داد.

مذاکرات برجام در حال حاضر وضعیت تعلیق پیدا کرده است. 

وزاری خارجه آمریکا و سه کشور اروپایی (آلمان، بریتانیا و فرانسه) در بیانیه‌ای خواهان رویکرد مثبت ایران نسبت به توافقات به دست آمده در مذاکرات احیای برجام شدند.

این چهار کشور از ایران خواسته‌اند که مطالبات فرابرجامی را کنار بگذارد و با پیش‌نویس توافقی که در دسترس است همراهی و موافقت نشان دهد.بین ایران و آمریکا بر سر موضوعات متعددی اختلاف‌ نظر وجود دارد. مطالباتی چون ضمانت‌های مربوط به عدم تکرار خروج آمریکا از برجام و حذف یا ماندن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی ایالات متحده از جمله این اختلاف نظرها به شمار می‌‌رود.

رئیس جمهور آمریکا در سفر خود به خاورمیانه که برای هفته ‌آینده (۱۶- ۱۳ ژوئیه) برنامه‌ریزی شده است، ابتدا در اسرائیل توقف می‌کند.بایدن قرار است به عربستان سعودی هم سفر کند و با ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه و شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی گفت‌وگو کند.

link: DW 

۱۴۰۱/۰۴/۱۷

شینزو آبه، نخست وزیر پیشین ژاپن پس از سوء قصد درگذشت

نخست وزیر پیشین ژاپن در بیمارستان درگذشت. او هدف حمله مردی قرار گرفت که حداقل دو بار از پشت به وی شلیک کرد. ضارب سال‌ها پیش یکی از اعضای نیروهای مسلح ژاپن بوده و پس از دستگیری گفته از آبه ناراضی است.

شینزو آبه بر اثر جراحات ناشی از تیراندازی در بیمارستان درگذشت

به گزارش شبکه تلویزیونی ژاپنی NHK، شینزو آبه، نخست وزیر ۶۷ ساله پیشین ژاپن بر اثر جراحات وارده در بیمارستان درگذشت. او صبح جمعه (۱۷ تیر) حین سخنرانی در مبارزات انتخاباتی از پشت هدف حمله مردی قرار گرفت و در وضعی وخیم به بیمارستان منتقل شد. به گفته رسانه‌ها ضارب به گردن آبه شلیک کرده و گلوله دیگر از پشت به  قفسه سینه او وارد شده است. در اولین گزارش‌ رسانه‌های ژاپنی گفته شده بود که آبه نفس نمی‌کشد و احتمالا دچار ایست قلبی شده است.

فرد مظنون چه کسی است؟

عامل جنایت قبلا یک نظامی بوده است. تتسویا یاماگامی مردی ۴۱ ساله است که سال‌ها پیش یکی از اعضای نیروهای مسلح ژاپن بوده و به خوبی می‌دانسته چگونه از سلاح استفاده کند. او در سال ۲۰۰۵ سه سال در نیروی دریایی ژاپن خدمت کرده است. ضارب پس از دستگیری گفته است که از آبه "ناراضی" است و می‌خواسته او را بکشد. بر اساس گزارش‌های دیگر، او گفته است که "هیچ کینه‌ای نسبت به عقاید سیاسی آبه ندارد".

آبه در جریان یک سخنرانی انتخاباتی هدف تیراندازی قرار گرفت

آیا اقدامات امنیتی اتخاذ نشده بود؟

گزارش شده است که آبه تیم امنیتی خود را در محل حادثه همراه داشته است، اما روشن نیست چرا آنها نتوانسته‌اند از نزدیک شدن ضارب به آبه جلوگیری کنند. یکی از شاهدان به NHK گفته است که اولین شلیک "شبیه یک اسباب بازی بود، اما جرقه و دود دومی بهتر دیده می‌شد."

ژاپن یکی از سخت ترین قوانین مالکیت اسلحه در جهان را دارد. اگر کسی بخواهد سلاح داشته باشد، ابتدا باید آزمایش مواد مخدر و معاینه روانی را بگذراند و گواهی ترخیص پلیس ارائه دهد. مجوز همچنین باید هر سه سال یکبار تمدید شود. برای مالکیت اسلحه غیرقانونی، مجرم باید سال‌ها پشت میله‌های زندان بماند. ظاهرا یاماگامی مجوز سلاح  نداشته و از یک تفنگ دست‌ساز استفاده کرده است.شینزو آبه سال ۲۰۱۹ به ایران سفر کرد. هدف او کاستن از تنش میان ایران وآمریکا و کمک به آغاز مذاکرات میان این دو کشور بود. تلاشی که بی‌نتیجه ماند.

منبع" DW